Sunday, June 7

Review: Lagu Cinta by Iejay Zakaria


Tajuk: Lagu Cinta
Penulis: Iejay Zakaria

Terbitan NB Kara

Tahun 2009

RM21.00 sabah sarawak: RM24.00
isbn: 9789675229039

604 mukasurat

"Sengketa itu terlalu manis utk diungkapkan"

Hasil karya pertama Iejay nih ada kelainan dan menarik :). Lagu yang berkumandang di setiap bab membuat kita seperti menghayati filem muzikal :) Lagu hindustan pun ada! haha. Penyampaian cerita yg unik dan menarik. Lagu feveret saya Percaya Pada Cinta pun ada!! hehe sukerrrrr. Bleh buat soundtrack khas utk novel ni lah ye?

Kisah cinta yg dialunkan dalam cerita ini agak biasa tetapi apabila dialunkan dlm bentuk kompilasi lagu, ianya kelihatan manis dan membuat kita tersenyum. Lagu Cinta ini adalah kompilasi lagu2 yg menceritakan perjalanan cinta Aleya dan Idzham. Cinta yg sudah lama berputik mengambil masa yg lama utk berkembang kerana salah faham dan menimbulkan sengketa antara mereka di tempat kerja. Namun bila masing2 tak bertemu mata mereka jadi rindu plak nak bergaduh. So, bergaduh pun bergaduhlah asal kan dpt berjumpa :)

Sentuhan komedi dalam cerita ni pun menarik jugak.. memang tergelak la... especially part Aleya terperanjat disebabkan 'Cik Li' sehingga terpanjat atas Idzham... haha.. terperanjat sampai terpanjat.

Tak berapa suka dgn cara Idzham melarikan diri dari Aleya yg sudah diberi pengharapan yg tinggi utk hidup bersama. Dia meninggalkan Aleya tanpa kata putus. Membuatkan dia seperti lelaki yg tak bertanggungjawab. Kalau dia perlukan masa utk 'heal', berterus terang jer lah.. tapi tu lah... nak dijadikan cerita... Tindakan Aleya memilih Syah pun buat saya geram... huhu.. tu yang lagi tak boleh nak lepas buku ni selagi tak abis baca. Even selepas jumpa family Syah yg eksyen semacam tu pun dia still nak teruskan perkahwinan dgn Syah. Geram jugak memikirkan Arin yg merupakan musuh dlm selimut, kawan yg berkawan utk 'makan' kawan. Bleh insert lagu Yuna "I'm Not Like You" kat sini... haha.

Jarak masa yg diberikan utk Idzham dan Aleya cukup utk menjadikan mereka insan matang apabila bertembung semula. Banyak persoalan yg perlu dirungkaikan... Aleya nekad mahu meneruskan majlisnya. Dia mahu menjadi isteri yg terbaik utk suaminya. So sapa nak jabat tangan tok kadi? Idzham ker Syah? Aleya terlalu gementar utk memikirkan semua tu sampai suara siapa yang melafaz akad pun dia tak perasan ;)

sure fine whatever
rinn

sinopsis belakang buku:

Idzham dan Aleya tak ubah seperti anjing dan kucing. Pantang bertemu, ada sahaja ayat-ayat manis yg dihamburkan. Perseteruan mereka bagaikan tiada akan habisnya. Namun siapa menyangka 'musuh' tradisi itu akhirnya tewas oleh panahan arjuna. 'Sleeping Beauty' itu berjaya dijinakkan oleh 'Encik Perasan Bagus' dengan cara yang begitu mengujakan.

Tika bersama meniti dan membilang hari bahagia, ketika lagu-lagu cinta sentiasa memenuhi ruang hati, Idzham hilang menyepikan diri. Keindahan cinta yg membara bertukar malap dgn tiba2. Aleya tertanya-tanya di mana silapnya? Akan musnahkah lagu2 cintanya?

3 comments:

kucc_aprilsnow said...

hehehe...Yuna ek rinn...

congrats iejay..moga2 terus success dlm bidang penulisan ni.

Rinn said...

tu lah.. yuna laaaagi..

NickyAzrai said...

cubaan pertama yang hebat
buku tebal tp x boring baca

weh tak sangka
kawan aku yg selalu2
bergesel pipi
tulis cite best cam nie

congrat Iejay