Friday, January 23

Tanya Pada Hati


Tajuk Buku :Tanya Pada Hati
Penulis : Iman Xara
Penerbit : Jemari Seni Publishing
Harga : RM20.00
Cetakan Pertama : 2009
Genre: Romantik
Bintang : 4


--------------------------------------------------------------
“bisakah kau berdiri tanpaku disisimu lagi?..
bisakah kau sendiri mengubati luka dihati?…

jika ditanyakan pada diri, masih mampu ia dinafi...
jika ditanyakan pada akal, masih mampu ia dibohongi...
tapi...jika ditanyakan pada hati,mampukah realiti disembunyi?.”


Apa Kata Saya:

Tanya Pada Hati(TPH); seindah tajuk yang diberi pada karya ini, secantik itu juga isi didalamnya. Jika dilihat pada tajuknya sahaja mungkin sudah cukup klise untuk pembaca meramalkan isi didalamnya. Saya juga tidak terkecuali.Kisah Cinta!...betul, ia memang kisah cinta..tapi kisah cinta yang bagaimana?, disinilah kelainan jalan cerita yang diangkat sang penulis ini untuk tatapan pembaca kerana ia tidak “seklise“ yang anda sangkakan.

Saya dimaklumkan bahawa penulis; Iman Xara sebelum ini pernah menghasilkan karya bersama Rhythm Publishing (Sepohon Rindu Terlerai) dengan nama pena Iyza Amyza. Saya tidak berpeluang menatap karya tersebut, namun menerusi TPH ia sudah cukup untuk pembaca menilai potensi yang ada pada penulis muda ini...sangat berbakat !

Aktifkan minda anda sebelum menyusuri kisah nan penuh mesej tersirat ini kerna ia memerlukan sekelumit kudrat untuk berfikir, tapi ini bukan bermakna ia sangat berat untuk dihadam minda pembaca kerna TPH sebenarnya perlukan anda sama-sama “berlakon“ untuk mengetahui jawapan pada persoalan hati yang menjadi fokus penceritaan. Dalam menangani sebuah naskhah yang baik seperti TPH ia bukan sahaja terletak pada betapa baiknya ia ditulis, sokongan elemen suntingan juga kerja-kerja “dibelakang tabir“, namun yang lebih utama adalah memberi kefahaman kepada pembaca dalam menghayati mesej serta nilai sebenar yang cuba ditonjolkan menerusi naskhah berkenaan menerusi jalan cerita dan kesinambungannya, susunan plot juga watak-watak yang dicipta.

TPH menyusuri perjalanan hidup insan-insan yang dihimpit permasalahan yang memerlukan jawapan dari dalam ..jawapan hati. Menerusi naskhah ini, penulis memaparkan dengan penuh emosi kemelut perasaan yang dialami oleh insan yang tidak berani berterus terang hanya kerna takut dengan satu kemungkinan yang akan mengheretnya dengan penyesalan seumur hidup. Kerna berpegang pada konsep teman yg baik susah dicari, lebih sukar ditinggalkan & mustahil untuk dilupakan selamanya, baik Farisya mahupun Fitri mereka berdua lebih rela membuang rasa hati demi kerna tidak mahu menggadai ikatan persahabatan yang terbina sekian lama...mereka berdua sebenarnya adalah antara lambang/contoh insan-insan yang takut dengan kemungkinan yang sebenarnya tidak akan memudaratkan jika ditangani dengan bijaksana.

Pergerakan naratif TPH yang tidak kronologi bijak ditangani penulis dengan begitu baik agar tumpuan pembaca tidak tersasar . Dari satu bahagian ke bahagian yang lain, kesinambungan cerita nampak cukup kemas ditangani, disunting..molek sekali.Penggunaan laras bahasa mudah dengan sesekali sisipan elemen-elemen bahasa cantik cukup mewarnai naskhah ini.

Perwatakan yang dibina di dalam TPH begitu seimbang antara Farisya dan Fitri Hidayat, tidak membayangi antara satu sama lain. Saya melihat pembinaan watak Idayu juga Shima bersesuaian dengan keadaan sosial masyarakat remaja masa kini yang sudah hilang jatidiri ,maruah dan pegangan agama..kerapuhan diri mempertahankan sifat-sifat ini akhirnya memakan diri sendiri!. Begitu juga watak Iskandar yang nampak sungguh tidak terduga sifatnya...namun inilah realiti yang cukup baik dipersembahan penulis buat semua...manusia, sama hitam rambutnya, hati tidak dapat kita tentukan warnanya.

Jodoh itu boleh hadir dalam pelbagai bentuk dan cara, yang penting fahami bahasa hati sendiri…kerna ia tidak mampu untuk menidakkan kebenaran.

Buat saudari Iman Xara, tahniah atas persembahan yang cukup menarik dalam Tanya Pada Hati. Ternyata anda punya bakat yang cukup besar untuk diekplotasi di dalam dunia penulisan kreatif tanahair. Semoga akan terus cemerlang menghasilkan karya-karya yang baik juga hebat di masa hadapan.

Buat anda pembaca jika anda tiada jawapan didalam menangani masalah hati, Tanya Pada Hati ada jawapannya…dan ia pasti tidak mengecewakan anda, selamat menghayatinya.

No comments: