Saturday, June 7

seindah warna pelangi


Tajuk : Seindah Warna Pelangi
Penulis : Yusrul Emiza Yusuf
Penerbit : CESB
Harga : RM23.90
Genre : Drama

Apa kata Saya…..
****

“Kadangkala Allah sembunyikan pelangi untuk kita. Dia datangkan petir dan kilat..kita menangis dan tertanya-tanya ke mana perginya pelangi sedangkan Allah hendak datangkan matahari utk kita…”..namun jika sirna matahari itu juga gagal dimanfaatkan apa lagi yang hendak dikata…

Simbolik phrasa ini membawa pembaca menyusuri sebuah lagi kisah kehidupan garapan Yusrul Emiza Yusuf(YEY); Seindah Warna Pelangi(SWP); seperti novel sebelumnya YEY sekali lagi menghidangkan kepada pembaca sebuah lagi cerita, kehidupan 2 insan, Zahrul Azuan & Nur Indah yang diadun penuh onak ranjau namun kisah kali ini agak berat pembawakannya kerna ia menyentuh isu sumbang mahram yang ternyata pelik tapi tidak mustahil .. kisah yg bertunjangkan tema kasih sayang ini digarap dgn begitu kemas oleh YEY.

Walau plotnya bergerak agak perlahan namun ia tidak mengganggu pembaca dalam menyusuri perjalanan cerita.Seperti biasa, bahasa YEY cukup padat, sarat dengan kiasan yang disulami metafora bungaan sastera yang mencantikkan lagi SWP ini. Sesetengah penulis agak kurang mahir bermain dgn teknik imbasan kembali yang adakala tika diaplikasikan akan membuat pembaca hilang punca dalam memahami cerita, namun tidak YEY..beliau cukup mahir menggunakan teknik flash-back ini dlm SWP dan setiap ketika bila teknik ini digunakan pembaca dpt menembusi lorong waktu tersebut dan tidak tersesat utk terus berada dilandasan sebenar cerita.

Inilah kelebihan YEY, bukan memuji tapi sekadar mengiyakan sebuah kebenaran. Justeru itu bagi pembaca yang meminati genre sebegini dan inginkan suatu variasi dalam bahan bacaan maka sesungguhnya novel terbaru YEY ini tidak harus lepas untuk dimiliki.

*********************

Kisahnya...

Cinta adalah anugerah tidak ternilai dari yg Esa buat manusia, namun jika ia ditakrif dan ditafsir dari dimensi yang songsang, maka songsanglah ia….inilah yang cuba diketengahkan oleh YEY dlm SWP.SWP membawa kita mengenali seorang Zahrul Azuan; muda, berkedudukan tinggi, berkarisma,kaya namun sayang tunjang iman dirinya lemah dgn godaan dunia hingga gagal mentakrif yang hak dan yg bathil hingga tega menghalalkan kemungkaran terlaknat bermaharajalela didepan matanya sendiri, lebih parah peneraju utama adalah sang isterinya sendiri, Hani Maisarah dan adik iparnya, Hakimi…Walau mulanya dia murka dgn kejutan perlakuan terkutuk tersebut namun akal yang kurang iman gagal berfungsi utk memandu dirinya beraksi waras…..dan akhirnya terpaksa akur tunduk dgn kuasa seorang wanita bergelar isteri,..ahh, alangkah malunya seorang Zahrul Azuan. yang gagal dan penuh kealpaan dalam mendidik seorang isteri hingga terjerumus ke suatu perbuatan yang dikutuk agama.

Dia tega membenarkan penzinaan sumbang mahram terkutuk bernafas di dalam mahligainya sendiri….hanya kerna rasa cinta ynag agung pada sang isteri dan tidak tega kehilangannya jika perlakukan jijik sang isteri dan adiknya sendiri dihalang & dibongkar,nauzubillah alangkah dayusnya insan bernama Zahrul Azuan…namun inilah yang ditonjolkan oleh YEY dlm SWP. Kita dihidangkan dgn pelbagai bentuk kejadian seiras dlm kehidupan realiti di luar sana maka, tidak mustahil kisah ini ada terselit di celah-celah kehidupan masyarakat kita cuma bezanya dan lebih tragiknya dlm kisah ini kemungkaran terlaknat ini dibenarkan oleh insan yang sepatutnya berjihad memeranginya..alangkah hinanya bergelar suami jika sanggup melihat isteri sendiri berzina didepan mata, disini YEY berjaya menimbulkan rasa benci & marah juga mual pembaca dgn sikap Zahrul Azuan...Dan rasa benci ini kian membusung bila Zahrul tega melibatkan seorang wanita kudus bernama Nur Indah di dalam kemelut diri yang gagal ditanganinya sendiri….

Nur Indah..seindah nama, secantik peribadi..gadis kerani yg juga digelar si pembacuh kopi di pejabat Zahrul yang secara tidak sengaja dijebak di dalam kemelut dalaman diri Zahrul, bermula dengan insiden cubaan perkosaan keatas dirinya oleh Zahrul yg hilang pertimbangan di bilik mesyuarat kisah duka dirinya terus tercatat selepas insiden hitam itu.Keputusan nekadnya berhenti kerja demi menjauhkan diri dari insan bernama Zahrul Azuan tersasar,malah lebih parah kunjungan mengejut Zahrul ke rumahnya mengundang padah bila mereka dituduh berkhalwat…bernoktah akhirnya perjuangan Nur Indah utk mengelakkan diri dari Zahrul..mereka disatukan akhirnya demi menutup aib yang sengaja dicipta..dan bermulalah episod pilu dalam kehidupan seorang isteri bernama Nur Indah. Rasa simpati pembaca pasti bertimpa pada Nur Indah yang dinafikan haknya oleh Zahrul malah dirinya hanya alat utk melepaskan amarah yang tidak tertunai pada Hani Maisarah,, diri Nur Indah tersiksa batin dan zahir..

Tiap kesabaran ada balasannya,…Titik-titik suram penuh duka dalam hidup Nur Indah menuju garis penamatnya bila Zahrul mulai sedar kekhilafan dirinya terhadap isteri ke-2 nya itu...lebih manis martabat Nur Indah turut diiktiraf oleh seluruh anggota keluarga suaminya yang mengetahui perlakuan sumbang Hani Maisarah & Hakimi..Diri Nur Indah diulit bahagia, sesungguhnya bahagia malah bahagia makin berganda… ada insan baru yang bakal dibawanya ke dunia….namun bahagia Nur Indah cuma seketika…ujian keatas dirinya masih belum ternoktah…Hani Maisarah yang hamil ditinggalkan Hakimi merayu Zahrul kembali..antara 2 persimpangan, luhur hati Nur Indah memujuk suami memberi tumpuan pada Hani Maisarah yg semakin bercelaru dan parah pertimbangan akalnya…

Lahirnya Najwa yg sempurna oleh Nur Indah tidak segembira Hani Maisarah menyambut Hidayat yang kurang sifatnya…sekali lagi Zahrul gagal bertindak wajar sebagai suami, sebagai insan waras…rasanya sudah habis sumpah seranah pembaca pada Zahrul nan tolol ini…Najwa yang menjadi umpan gula-gula utk meredakan amukan Hani Maisarah yg tidak dpt menerima kekurangan Hidayat akhirnya menemui ajal ditangani Hani Maisarah kesan kealpaan Zahrul sendiri….dan Zahrul harus membayar harga yang cukup mahal utk kesilapannya itu,Nur Indah. Perginya Najwa membawa bersama kasih sayang dan cinta Nur Indah. Semuanya sudah berakhir. Semuanya sudah tiada. Berjayakah Zahrul meraihkan kembali cinta Nur Indah yang telah berkubur bersama jasad si kecil Najwa?....hanya YEY yang tahu jawapannya..Selamat membaca.

.: Aprilsnow - mei 20'08 :.

No comments: