Monday, May 11

Aku Ada Kamu by Lily Haslina Nasir


Aku Ada Kamu by Lily Haslina Nasir
Terbitan NB Kara
Cetakan Pertama 2009
RM23.00
sabah/sarawak : RM26.00
isbn: 9789675229060
646 mukasurat
editor: Anida Daud

"Walau yang datang ramai beribu, hatinya lekat pada yang satu"

Bukan selalu baca novel yg heroinnyer gedik. biasanya rival heroin yg gedik. hehe.. Sofi Aidura ni jenis dah printed all over her with words like "nak buat camner lahir2 dah lawa dan seksi mcm ni".

Digambarkan Aidura ni pakwe keliling pinggang tapi tak der la rasa diorang tu mcm pakwe pun, sekadar kuar sekali dan mungkin si pakwe2 tu perasan biler dah dapat kuar dgn Dura, terus cap jadi makwe dia. Dura ni memang jenis tak tolak rezeki. Sikap dia yg mcm tu yg memerangkap dirinya sendiri. Dia sendiri seperti nak orang tu anggap dia special girlfriend dan jenuh jugak lari sana lari sini utk elak bertembung dgn steady boyfriend dia yg setia, Hisham.

Permulaan cerita kita diperkenalkan dgn Sofi Aidura dan keligatannya dan juga rakan2 serumah dia Suraya & Nora. Ntah naper aku asyik terbayang muka kaksu NB kara ngan Nora Ismail. hehe.

Bagi saya cerita ni jadi sangat menarik biler terbongkar rahsia saka dlm keluarga Aidura dan juga aktiviti si Sheila tu utk mendapatkan Hisham dgn menggunakan khidmat dukun, Nyai Menur. Siap ada mentera utk seru Hisham lagi ha. Macam real ja. Takut pulak aku nak baca, kang nanti tetiba jer ntah Hisham mana mai ketuk pintu rumah, kan susah! Err Kak Lily nampaknya makin berani dan galak bercerita adegan2 romen2tik. so sgt2 tak sesuai utk dishare dgn remaja. Aku rasa adegan2 ini tak adalah memberi signifikasi kepada jalan cerita.

Kat mana yer kak Lily cari info siap ngan mentera ni? aku rasa la.. dia gi interview Nyai Menur lah.

citer nyer tentang Sofi Aidura yang cantik jelita, jadi rebutan jejaka di kampus dan di luar kampus. Walaupun dia mesra jer ngan jejaka2 tu semua, hatinya sudah lama terpaut dgn Hisham yg sabar melayan kerenah keanak-anakannya. Aidura ni mcm ada kepentingan sendiri setiap kali berbaik dengan jejaka2 tu, contohnya seperti nak makan free dan nak dptkan nota assignment.

Mak Aidura kat kampung kelam kabut biler tiba2 jer ada orang masuk meminang tanpa pengetahuan Aidura. Jejaka yg hanya dianggap rakan biasa mahu memperisterikannya, sedangkan dia hanya nak seronok2 berkawan. Tak abis lagi tekejut dgn pinangan tu, Mak Aidura pening kepala dengan panggilan dari Kapten Khairul yg mahu merisik anak daranya dan nak tau bila nak boleh hantar rombongan meminang. Laris betul Sofi Aidura tu. Namun jodohnya sudah tersurat dgn Hisham yg nekad mahu memperisterikan Aidura setelah diserang denggi. Sheila yg dh lama syok kat Hisham tak dapat menerima hakikat dia tewas di tangan budak sekolah (Aidura belajar kat U dia panggil budak sekolah).

Terkedu aku bila pasir kubur, bunga kubur, kayu kubur, segala macam benda yg berasal dari kubur yg dikirimkan sbg hadiah perkahwinan Aidura & Hisham, telah digubah menjadi artwork oleh Hisham. haha. kelakar jer.

Perkahwinan mereka yg bahagia diduga dengan sapaan ilmu hitam kiriman Sheila. Hisham tak lut pulak dengan seru2 dan mantera2 sheila tu tapi Aidura kena teruk.

Kapten Khairul tu dok kejar Suraya sbb nak cari Aidura. Last2 diorang pulak yg terkawin ye. :)

Bagi saya, ini adalah cerita yang paling menarik dari Lily Haslina Nasir setakat mana yang saya dah baca karya-karyanya. cuma scene romance hisham-aidura saya rasa agak terlalu explicit penceritaannya dan melimitkan kesesuaian buku ini pada sesuatu had umur sahaja. Rasanya, tanpa babak asmara hisham-aidura pun, kisah ini sudah ada kekuatannya. Selain citer hantu, citer yang ada adegan asmara mcm ni pun buat saya seram jugak. Rata2 nampaknya ramai yang suka benar dgn cerita ini.

sure fine whatever
rinn

sinopsis belakang buku:

Kata orang, cinta suci itu hanya datang sekali sahaja. Tetapi cinta bagi Sofi Aidura persis menukar baju di dalam almari. Tidak suka yg ini, ambil yang itu, tidak suka yang itu, tukar yg lain. Namun di sudut hati, Hisyam seorg sahaja pujaan hati.

Tika inai masih merah di jari, pasangan ini mula diduga. Gara-gara Sheila yg mencintai Hisham dan tergila-gila.

Kerana cintakan Hisham, Sheila sanggup melakukan apa jua. Tapi yg pasti baik Hisham dan Sofi Aidura tidak akan menyerah begitu sahaja.

Cinta itu milik mereka dan mereka akan terus mempertahankannya.

3 comments:

NickyAzrai said...

cerita kak lily mmg
selalu-selalunya best
dan Aku Ada Kamu
pun x terkecuali

tp kali nie penceritaan nya
nampak cam agak seksi
:D

p/s : Rinn, demam hg dah kebah ke belum? *kening jongkang-jongket*

Rinn said...

haa betullah ayat tu penceritaan agak seksi gitu. Daaaaaaaaaah kebah dah.. haha.. sabo jer aku.

Lily Haslina Nasir said...

Ha! Ha! Penceritaan agak seksi...
Senyum-senyum orang kat sini.