Monday, December 1

GAPURA

Untuk meraikan kedatangan Vamprha, aku merajinkan diri sambil melunaskan janji 'mengreview' salah satu drp buku Zehann Ur Rakhie, penulis pojaaaaan hatiku *wink*



Tajuk : Gapura
Penulis : Zehann Ur Rakhie
Penerbit : Pekan Ilmu Publications Sdn Bhd
Harga : RM25.00
Cetakan Pertama : 2007



Blurp :
'Coup de etate' dirancang oleh seekor ular dan melagakan dua ekor naga yang berkuasa di Ibu Kota ...
Terhimpit dicelahnya adalah manusia-manusia kerdil yang hilang haluan ...
Di antaranya adalah seorang insan bergelar Man Jai iaitu orang kanan dalam organisasi jenayah yang sedang berperang ...
Dia kemudiannya telah tercampak ke Laut Selat Melaka lalu menemui sebuah penghidupan yang tidak pernah dialaminya di sana ...



Sinopsis :
Kisah Man Jai, seorang pengedar dadah yang beroperasi di Lembah Klang. Merupakan orang kanan kepada Stephen, salah seorang daripada ketua Kumpulan Lima, kumpulan jenayah yang menguasai pasaran dadah di Malaysia.
Perebutan kuasa dan pengkhianatan dalam kumpulan telah berlaku hingga membawa kepada cubaan membunuh Man Jai. Dia dicampak ke laut manakala kunco-kunconya dibunuh.
Man Jai ditemui oleh sebuah keluarga. Dia diterima oleh keluarga itu kerana wajahnya seiras dengan anak seorang ibu yang gila kerana anaknya telah mati.
Sepanjang berada di kampung, Man Jai telah banyak berubah dan dia akhirnya insaf apabila melihat seorang anak kampung, hampir mati akibat overdose dadah.
Rasa insaf dan dalam cubaan menyelamat seorang pengedar dadah di kampung itu, Man Jai telah pulang ke Kuala Lumpur untuk membalas dendam.



Kata aku :
Buku ni mmg superb, Garapan kemas Zehann Ur Rahkie buatkan naskah nie trilller paling puas yg pernah aku baca. Berbeza dgn buku2 lain - cite nie x klise. Sukar mengagak jln cerita seterusnya. Kejutan demi kejutan mmbuatkan hati sentiasa excited nak tau ape berlaku seterusnya

Gambaran gangsternya berbeza. Bg aku watak gangster dlm nie msk dlm kategori gangster 'suci'
Siapa sangka, nak jd 2nd man ketua pengedar dadah (Man Jai) kena gi skolah, kena tau math, english & pengetahuan am

Koncunya, Ujang - suka berfalsafal dan Edie minat Discovery Channel. Ayat Ujang yang melekat dalam kepala aku - 'mengedar dadah itu profesion, intelek itu tahap pemikiran'

Walaupun isunya serius (mengenai jenayah) tp watak2nya pelbagai warna jadikan cerita nie x bosan dibaca

Klimak Gapura mmg aku x jangka, penyudah paling berkesan. Bila Man Jai kena tangkap polis
Ustaz Rahim dtg tampar dia bukan sb Man Jai rahsiakan identitinya sbg pengedar dadah atau pun sb dia dah bunuh org tp sb MJ x khatam Quran lg dgn Ustaz tu. Part nie mmg touching
bila sejahat2 org menangis minta dia diajar spy jd baik

sapa2 yg minat thriller patut carilah buku nie. Highly Recommended by Nicky Azrai

33 comments:

silencez said...

nick..
part tu mmg buat rasa nak menitik air mata. tq dear. akhirnya! ahaha. ft pun kalah. chhr tu hang kena khatam lagi berapa kali baru boleh buat review beb :x

NickyAzrai said...

sil..
hang pun minta part tu jgk ye -
mmg babak paling melekat.
Pasal CCHR tu - nnt2 lah ye *kenyit*

Khar said...

Terima kasih,
Yup, part kena tampar n ustaz tu bgtau hang ni tak abis lagi baca qur'an tu mmg sayu beb ... saya sebak baca ayat tuuu ...

kucc_aprilsnow said...

nick:
congrats, congrats, congrats...akhirnya kata di kota, nnt lu review lak RAAH 1&2 ye...

sil:
CHHR tu wa rasa nick mesti nk kena naik belon sekali lg gi Kuching dulu kot..ahaaks

Inche Khar:
kalau sy mau beli buku ni ngan RAAH part 1 tu dr inche khar leh ker? cari merata KL tarak laa beb, elek pocitt...dan..dan....erk bg diskaun tak?..hehehehe

Rose Harissa (NORA) said...

la kucc... ang x da RAAH 1 lagi ka? sian betui... :P

hehe.... wa penah buat review pasal buku ni kat blog... tp entry review RAAH dah hilang...

haaa... korang nak tau tang mana aku neleh airmata? tang Ujang mati! sbb bila ingat balik dialog lawak intelek dia tu... tetiba mati lak... iskk

yang buat Gapura best sbb walaupun citer pasal gangster dan terasa real...

yang buat ZUR jadi favorite writer aku sbb dia boleh tulis dengan mcm2 gaya : RAAH gaya mcm hikayat lama... Gapura lak bahasa pasar dengan gaya semasa...

waa... over la aku!

dyea said...

Ahaaaa...
Akhirnya!!!
Tahniah Nick...caya la Naga Pink!!!

kucc_aprilsnow said...

rose:
Dua2 pun tarak..sian + padan ngan muka aku pun iye gak..dulu ada nmpk buku Gapura ni kt kedai buku kt Sogo tu, aku xterus beli gi jenjalan n poya2 dulu..last2 lupa, terus balik..mangkuk sia sungguh aku masa tu...

over?..lu mmg overdose pun...hikhikhik

silencez said...

rose..
rasanya ada byk part gak la yg touching. tapi part2 setiakawan, org mmg cepat sgt la tersentuh ekeke. jgn lupa lunch date hari ni:P

cing..
takpe. insyaallah ada la rezeki hang nanti. sayang kan kalau buku bagus tapi susah nak cari. tak ramai org yg dpt baca.

Rose Harissa (NORA) said...

kucc : aku mmg sentiasa overdosed kalo ngan citer best dan rare cam ni... tp mmg kasihan sungguh kat hang kerana gagal mendapatkan buku2 ZUR... hahaha

sil : tu laaa... wpun citer samseng tp yang itulah yang buat menyentuh perasaan bila masuk part kawan...aku bc buku ni mcm tgk filem! over!

ya... wa tak lupa lunch date arini... 12.30 di tempat ko kan? tgh pilih baju nih... kekeke

silencez said...

rose..
harap2 lepas ni boleh tengok ko nya buku yg lari sikit dari cintan cintun weh.

siap pilih baju lagi cik kak ni ekeke. org comot je pakai slipar.

Rose Harissa (NORA) said...

hahaha... sil, tgh diusahakan buku itu... nama heronya Arsalan dijaga oleh bunian... err... tp baru 150ms... aku sangkut di alam cinta! muahaha

sbb tu malas kuar sbb kene pilih baju, gosok tudung... hahaha... org nak gi NBKara aaa pas date ngan ko... nk anto pembetulan SHD dan tgk Raja Akid!

weh! kalau parking tepi2 kat construction site tu dosa tak? adakah pihak berkuasa tempatan di situ sangat tegas menyaman org?

silencez said...

kalau nak selamat, ko park kat tepi kedai tu & cari meja yg mmg boleh nampak kete ko dari situ. kalau ada guard datang, senang sikit nak lari ekeke.

semata2 utk buku baru zehann tuuuu ekeke. kot tak, bukan senang nak ajak cik kak ni datang ofis:P

ingat tau. lepas church baru masuk simpang kiri. churh tu belah kiri gak.

Rose Harissa (NORA) said...

hohh.. takpela kalau mcm tu... aku lebih rela parking bawah tanah... hahaha

musti aaa sanggup, nanti susah nak dapat buku tu... hehehe

ya... ya baik aku ingat... ingat... ingat... tp sure jem kang... wokay, kejap lagi aku kuar!

Qimi08 said...

Weh bersemangat anakanda ku bercerita pasal novel Gapura..sampai teruja beb....
Mana nak cari novel ni....

NickyAzrai said...

Khar..
sama2. Hang sebak je kan. Jgn nangis ye sb lelaki + nangis = x macho hehehe

Kuc..
adoilah hang ni menguji kesabaran sungguh. RAAH & Vamphra kasik can ler kat org lain buat review - SIL misalnya (aku dah dpt 1 vote dr BdaQim)
Thn dpn korang gi Redang, 2010 kita gi Bali & InsyaAllah 2011 kita gi Kuching lg - chantteeek aaar tu lg 3 th baru aku buat review CHHR hahahaha

CikRose..
aku suka mamat nie sb dia bcerita dr sisi gelap bukan cam kbyk novel yg sllnya hanya cerita pasal hero yg baik2 - sesuatu yg b'beza

dd..
Naga Pink ngan stokin belang hehehe

BdaQim..
boleh je kalo akak nak tp since kita dah pasang kabel ngan PI rasanya elok kita kumpul order cam kita buat ngan PTS yg suka bg kita diskaun runtuh tu *jeling en Khar*

Khar said...

KUCC & Nicky - Insyallah sy bg diskaun yg istimewa khas utk geng kicap.

KUCC - RAAH part 1 - dah takda dlm stok dah ni ...

Khar - jeling Nick sambil garu2 pala ... akekeke

Rose Harissa (NORA) said...

Sil : tengkiu untuk gebang2 tadi... org jadi semangat lak... tetiba 'nampak' 'signboard' Pekan Ilmu. hehe.. Kena mintak 'map' ngan encik Khar nih... (sengih penuh makna kat sil).

Bonda & Nick : kami terutama saya mmg overdosed kat buku nih ... tapi nick tu rasanya overdosed kat ZUR bukan bukunya! sesuka hati aku membuat tuduhan rambang...tp kan nick, best kan hero sisi gelap nih...mistik tapi sensasi... over!

NickyAzrai said...

Khar..
terima kasih

cikRose..
tuduhan rambang hang tu w/p tak tepat tp aku rasa dah kena sipi2 *kenyit*

mesteri tp sensasi - oish buleh buat tagline DIGI hehehe

ju'a said...

Ahaaa..mula2 mcm x percaya tgk post ni...betul ke puan naga yg buat review sb lama sgt menanti...apa2 pun tahniah nick...

nick....
teruja baca review lu beb...nanti orderkan utk akak se x dgn bonda yea..lbh2 lg en khar dah bg offer *jeling en khar*

kucc_aprilsnow said...

nick:
tahniah sekali lg...misi kenyit2 mata lu amat berjaya...nnt kita kumpulkan order dr geng kicap okey..

Inche Khar:
aisey, wa xleh bc Vamphra laa camtu sbb RAAH1 tarak stok..bila nk re-print ni, tulun laa cetak semula..plzzz beb.. kami bg baeek punyer BIG TREE promosi kat sini nnt, dun worri k...

Gapura ada stok lg ker?..kalau ada reserve satu utk wa beb...MESTI & WAJIB taw.

NickyAzrai said...

Ju'a..
aku bayangkan akak bukak port sambil gonyoh2 mata 5-16 kali tgk review GAPURA heheh

sayang kalo karya yg hebat nie tak dikongsi dgn org lain. Dah lah susah nak dpt kat pasaran - kesian kat penulis kan kak

Hrp2 lps nie ade yg bukak mata kat karya ZUR dan hrp2 jgk ler PI akan buat sesuatu ngan promosinya nnt
*jeling en Khar sambil garu kepala & picit jerawat heheh*

Kuc..
kan aku mmg expert dlm bab2 kenyit mengenyit mata neh wahkahkahkah *gelak ketua lanun lps rampok gudang MPH*

Khar said...

KUCC - RAAH 1 - Insya-Allah akan diulangcetak semula dan terima kasih atas promosi yang akan diberikan.

Gapura - masih ada dalam stok. Ada mau ka?

Novel Kod Michelangelo (bakal terbit) tara mau ka? (baru iklan di blog kami) - thn depan mungkin terbit!

* Nicky - jeling nicky sambil menghembuskan asap rokok jauh2 ... thehehe

silencez said...

mr khar..

saya nak copkan 1 gapura utk kucc yg dah cuti skrg ni. & rasanya tambah lagi 1 utk jujun kat seberang.

gals..
sapa2 yg nak gapura, meh letak nama kat sini. senang mr khar nak kira :D

Khar said...

Silencez - Yup, kena cepatkan skit, novel Gapura pun macam dah habis je stok dia ... pagi tadi pi tgk, ada 1 baris je ... hehehe

kucc_aprilsnow said...

Inche Khar:

selamat Hari Raya Aidiladha...terima kasih 10x utk berita tentang GAPURA & RAAH1...hadiah hari raya yg paling manis buat wa ini tahun.

tang Novel Kod Michelangelo tu tgk cover plus tajuk pun dah leh agak genre misteri/thiller...sgt MENGUJAKAN kami semua...leh, no hal kita kira sekali beb...nick, sil amacam beb? ada mau ka..

sil:

macih laling...muahhhh, sayang lu beb...hikhikhik

silencez said...

cing..
wa tukang tanya kat sini je. nick yg contact mr khar & collect sekali. tq nick.

kod tu, wa nak gak:D

kucc_aprilsnow said...

sil& nick:
beb, macih yg berjuta2 atas keje2 sukarela a.k.a amal wat kita semua...

sil, macih utk pesanan talian terus yg lu uruskan..teruskan usaha bercorak sukarela lu ni di masa2 akan datang ye... & nick macih atas urusan diskaun yg berjaya lu rembat dr Inche Khar, wa sangat2 kagum dengan bakat lanun lu itew..hikhikhik

NickyAzrai said...

sil..
sama2

kuc..
ape je sanggup aku lakukan utk korang *sengih gatal*

urusan Gapura dah selesai
- kena ucap byk2 terima kasih kat en khar sb sudi htr buku kt aku mlm2 dr cheras
- en khar kirim salam pd kicap2 semua
- Kod Mic x de lg, kena tunggu thn dpn aaar, tunggu en khar kasik green light

kucc_aprilsnow said...

nick:
macih 10x...nnt calling2 wa bila nk htr Gapura...kalau nk mai PBD ok aje,nnt wa n kak jua blanja lu ciken cop paling best kt sini..

inche khar:
macih 20x sbb:
a. bg diskaun kenyit2 mata kt kami.
b. sudi htr buku2 tu BY HAND kt Puan Vice President kami.

Knew R said...

kat cover gapura tu ada ruper mcm plaon lelaki dlm siri anita x? (lupa dah la apa ke namanya). rasanya kwn2 dah tahu kot, guy kat cover gapura tu ada ZUR sendiri

Rose Harissa (NORA) said...

zul yahya? isk isk...mcm **** je dalam pepaya...

hahah... sil, kan wa dah kata ZUR = man jai... kekeke... sapa lagi kat cover tu...

adeh... lebih had dah ni... :)

NickyAzrai said...

KnewR..
chomel chomel

CikRose..
hamboi hang cik rose
minat overdose...
tak pe - aku support hang 100% bebeh
ngeh ngeh ngeh

Rose Harissa (NORA) said...

Nick, wa minat ZUR kerana dua sebab dah sekang... sbb dia pandai lukis batik gak... hahahhaa