Friday, November 2

Sneek Peak: Lazuardi by Nasz

cover lazuardi yang ditunggu-tunggu ramai. Perple!ruas binding. simple :)

meRinnTis back cover/blurb

Kisah ini ditamatkan di mukasurat 629. wwuaaaahhh tebal jugak!


Tinta dari penulis :) terima kasih uda tolong dptkan sain :)

butiran penerbitan.
Selamat membaca!
 
Lazuardi
Penulis: Nasz
Editor: Mariah Mustapha
Terbitan: Jemari Seni Sdn Bhd
RM23.00
Sabah/Sarawak: RM26.00
629 mukasurat
 
Ritma awal kisah Shark - Anaz, Odie - Anaz sangat rancak dan menarik. Bila masuk separuh kedua, Shark, Anaz dan Odie masih begitu dan mula mendatar kisahnya, namun pembacaan akan still rancak dan tak boleh nak tidur selagi tak habis baca kerana wujudnya watak Ain, watak antagonis yang sangat super duper genius dalam bab menganiaya orang. Ain sangat pandai memutar beli fakta depan2 hidung orang yang hendak dianiayanya dan membuatkan dirinya kelihatan innocent dan tertindas. Memang boleh terpinga-pinga mangsa yang dikenakannya itu. Dia berjaya meraih simpati ramai dengan taktik begitu. Berbekalkan kisah latar keluarga yang sedih, dia memanipulasi simpati orang dengan licik sekali.
 
Walaupun Anaz tu jenis melawan, dia tetap kalah dengan kelicikan Ain. Mula-mula tu aku ingat ker watak Lily yang akan jadi pencabar Anaz, namun Ain lagi double jahat. Musang berbulu ayam, singa berkulit kancil!!!
 
Errmmm ada ker family yang senang benar merestui anak lelaki yg berumur 20thn berkahwin dengan wanita berumur 24 tahun tanpa banyak soal jawab? Well Shark mempunyai keluarga yang sangat understanding dengan masalah yang menimpa Anaz dan kesediaan Shark untuk memikul tanggungjawab sebagai suami kepada Anaz. Sifat itu merupakan ubat kepada luka di hati Anaz angkara keluarga sendiri. Memang sangat kesian kat Anaz. Penulis membina watak Anaz dengan sikap keras hati dan pandai melawan tetapi dia tidak betah utk melawan cakap ibu sendiri. Ego diri ditelan dan dia redha diperlakukan bagai orang gaji di rumah sendiri. Kehadiran watak Ain menghebatkan lagi tekanan terhadap Anaz sehingga Anaz dihalau keluar oleh ibunya sendiri.
 
Rupa-rupanya adalah rahsia besar yang disembunyikan ibu Anaz. Rahsia itulah yang membuatkan ibu Anaz membencinya sejak lahir. Dapatkah Shark menerima Anaz apabila Anaz sendiri tidak sanggup menerima kenyataan? Well Shark seorang yang meletakkan sepenuh kepercayaan terhadap cinta hatinya. Tak kiralah macam mana kreatif si Ain tu kelentong, tahap kepercayaan Shark terhadap Anaz memang tahap tabik spring. Odie yang dah kenal lama dengan Anaz pun senang2 kena lipat masuk kocek Ain.
 
Walaupun Shark masih muda, dia mempunyai pendirian yang sangat teguh. Walaupun dibuang keluarga, Anaz sangat bertuah kerana mendapat cinta Shark. :)
Cara Ain kantoi di hujung-hujung cerita tu kelihatan terlalu mudah untuk gadis selicik Ain. Anaz tu dah tau Ain tu jenis mcm tu, senang2 plak sorong barang harga ribu riban bawah katil jer??? *tepuk dahi*
 
sure fine whatever
Rinn

meRinnTis Blurb/Sinopsis
Mama Anaz tak pernah layan dia macam anak sendiri walaupun hakikatnya nama dia terletak sebagai ibu dalam surat beranak. Boleh dikatakan, semua jenis kerja rumah diserah sepenuhnya untuk dia buat dah mengalahkan org gaji. Tempat dia mengadu hanyalah pada Odie, jiran depan bilik merangkan member baik sejak tadika. Apabila dia mengeluh, Odie akan ajak kahwin.
 
Odie: Awak jomlah kahwin dengan kita
Anaz: kahwin tu apa?
Odie: Kahwin tu maknanya baling bunga.
Anaz: Kita nak dapat bunga, tak nak baling-baling bunga.
 
Tapi betul ke Odie itu jodohnya? Sebab si Shark ni pun suka buat dia sakit kepala. Hujan tidak, ribut tidak, tiba-tiba...
 
Shark: Kita kahwin nak?
Anaz: Haa?
Shark: Tunang?
Anaz: Haaa?
Shark: Jadi girlfriend saya?
Anaz: Haaaa?
Shark: Saya serius ni...
 
'Putera' manakah yang akan menyelamatkan 'Si Cinderella' ini?
Memanglah hidup dia malang, tapi perlu ke dia jadi beban kepada orang lain utk menyenangkan hidup dia sendiri?
----------
NASZ mencoretkan kisah suka, duka, pahit, manis dan maung kehidupan Si Anaz dalam Lazuardi dengan gaya santai dan warna-warni yg mempesona kita untuk terus menatap tinta hingga ke akhirnya.


No comments: