Thursday, November 22

Sneak Peek: Tertulis Buat Kita by Dhiya Zafira

Cover depan novel terbaru Dhiya Zafira. Memang terserlah aura kententeraan :) Bagi yang rindukan Rif dan Afi, diorang pun ada dalam citer ni.

lebih dari 500 muka surat. boleh tahan tebalnya...

meRinnTis back cover / blurb

ditamatkan di mukasurat 560

butiran penerbitan

bookmark dan latar belakang tu adalah catatan penulis :) untuk paparan penuh, boleh dapatkan novel ini di pasaran.
 
Selamat membaca!
 
Tertulis Buat Kita
Penulis: Dhiya Zafira
Penerbit Alaf 21
Editor: Rubiah Aksah
RM22.00
sabah/sarawak RM25.00
560 muka surat
 
"Aku bukan orang pertama yang kau benci. Tapi percayalah kau orang pertama yang kucintai"
 
Naskah yang mengangkat Jimmy sebagai hero ini sangat berbeza dari komando-komando lain yang pernah diangkat Dhiya Zafira dalam novelnya. Jimmy memang kita kenali sebagai seorang abg yg penyayang walaupun kerjayanya penuh pertempuran demi pertempuran. Pertemuan pertama Jimmy dan Auni jelas membuat kita merasa mereka seperti pinang dibelah dua apabila mereka sama2 meredah laut dalam kenderaan yg mengalami kegagalan brek. Situasi yang mencemaskan itu dikendalikan Jimmy dengan tenang dan dengan hati yang dilamun cinta :)
Auni adalah watak yang ada kekuatan yang berbeza. Selalunya kalau menyebut watak wanita yang kuat dalam sesebuah novel, ia merujuk kepada kekuatan mental dan emosi. Tapi Auni dia bukan saja kekuatan mental dan emosi, dia juga memiliki kemahiran yang menonjolkan kekuatan fizikal. Kekuatan fizikal itu mengangkat dia menjadi setaraf dan seiring dengan Jimmy. Auni mempunyai ketangkasan yang mampu menjatuhkan seorang lelaki dewasa. Kelebihan2 dan kekuatan2 itu juga menjadikan dia seorang yg mudah berdendam dan bertindak dengan emosi untuk melunaskan dendam.
Kebahagiaan mereka tercemar dek tindakan lalu yg tidak dapat dielakkan. Apabila Auni menunjukkan gambar Adli Azeem, aku terus cepat2 menyemak prolog di awal cerita. Prolog itu pada awalnya tidak memberi apa-apa rasa terus menimbulkan rasa berdebar-debar. Will she pull the trigger? Dari titik itu pembacaan sudah tidak boleh dihentikan. Mesti dihabiskan. Kalau tak nanti tak bleh tido :)
Pada aku Dhiya Zafira berjaya mengangkat Tertulis Buat Kita lebih baik dari Jauh Kau Pergi yang sebelum ini kelihatan setara hebatnya dengan Hati Bergetar Rindu. SEbelum ini apabila membaca karya Dhiya Zafira aku letakkan JKP sebagai penanda aras, dan untuk karya Dhiya Zafira seterusnya, penanda arasnya adalah Tertulis Buat Kita. :) tahniah buat penulis yang berjaya membaurkan elemen thriller dengan baik sekali ke dalam sebuah kisah cinta yang penuh emosi.
Perjalanan cerita yang dalam gerakan cepat dan pantas membuat jalan cerita tidak membosankan tetapi entah kenapa endingya terasa ditamatkan dengan agak mudah dan predictible. At one point aku terfikir Auni mungkin akan menembak Jimmy untuk mengaburi Robert dan konco-konconya bahawa Cougar sudah benar-benar mati dan mereka akan berenti memburu Jimmy. Antara sahabat-sahabat Jimmy, Eddie lah paling rasional, dia tak terburu-buru menghukum walaupun jelas depan mata, dia masih lagi memikirkan apa yang tersirat.
Apa2pun jutaan terima kasih buat Dhiya Zafira kerana menjadikan kisah ini HAPPY ENDING!
 
 

No comments: