Tuesday, October 16

Sneak Peek: Coke & Sundae II

ni adalah kesinambungan dari kisah bahagian pertama Coke & Sundae. Ilya Abdullah selitkan penanda buku comel. Setiap kali KN buka order untuk 300 orang pertama tu cepat2lah order. Biasanya Penulis akan sain dan kadang2 ada juga yang menyeiltkan tandahati yang comel. :)

titipan penulis...

 


butiran penerbitan

Back cover dan blurb

kisah ini tamat di muka surat 618... wuaaah tebal juga!
confirm tak da sambungan ke tiga ;)

Selamat membaca!

Coke & Sundae II
Penulis: Ilya Abdullah
Terbitan Kaki Novel
RM22.00
Sabah/Sarawak RM25.00
618 muka surat

"Jika takut dilanda ombak, jangan berumah di tepi pantai." ~Syakir
"Tapi kalau Ribut Katrina melanda rumah kita macam mana pulak?" ~Azyan

Keseluruhannya nada cerita ini adalah komedi, tapi disulam thriller bila disambung dengan komedi semula kesan thriller kurang mendalam. Rasanya mungkin elemen komedi itu yang lebih kuat dalam gaya penceritaan Ilya Abdullah. Walau bagaimanapun penulis ada talent utk mengadun cerita thriller. Mungkin dapat menambah bilangan penulis thriller wanita di Malaysia?

Banyak nyawa yang terkorban dalam pembikinan novel ini. Kira kejutan juga buat aku kerana memang tak expect langsung ada kematian demi kematian. Mungkin masa menulis novel ni penulis dlm mood 'membunuh'. ;) Yang pasti, kematian yg paling mengejutkan adalah bomoh Esah tu yang kena heart attack selepas terserempak dengan menantunya yg iras2 hantu berbedak sejuk.

Aku tak tau macam mana otak dalam kepala Syakir berfungsi. Dia sanggup mengambil risiko yang amat besar demi memberi pengajaran kepada seseorang yang tiada pertalian darah dengannya. Berbaloikah dengan segala apa yg berlaku demi suatu pengajaran yang hanya menjadikan orang itu lebih gila. Tapi Syakir tu memang gila. Kadang2 rasa mmg patut pun Syakir buat macam tu kat Azyan yang selalu main kasar dgn suaminya. Apa2pun, walaupun ada air mata yang menitis, penulis cepat menutupnya dengan scene yang mengundang ketawa. Penah tengok orang menangis kemudian ketawa? Ha aku dah jadi macam tu. hehe.

Tidak banyak kematangan yang tumbuh dalam watak Syakir dan Azyan selepas 5 tahun berkahwin. Diorang masih gila-gila macam dulu.

sure fine whatever
rinn

No comments: