Friday, October 15

Rinn Reviews: Sayang Sepenuh Hati by Eka Fahara


Sayang Sepenuh Hati
Penulis: Eka Fahara
Terbitan Alaf 21 Sdn. Bhd
RM19.90
sabah/sarawak: 22.90
503 mukasurat


"Bukakan ruang hatimu dengan kalimah cinta kita"Aku mengikuti buku2 penulis ni dari novelnya yg pertama hingga novel nya yg ketiga. Baru2 ni aku berkesempatan membaca karyanya yg kelima. Aku rasa penulis ini menunjukkan peningkatan positif dalam setiap karyanya. Karya pertamanya, Kabus Kasih, aku rasa ceritanya agak plain dan biasa2 saja. Karya keduanya, Nilai Cintamu, mungkin agak slow di permulaan cerita tetapi towards the end cerita ini sangat menarik. Belaian Jiwa, karya ketiganya memang menarik. Karya ke4nya aku blum sempat nak baca. Karya ke5 ni memang well improved dengan rentak cerita yg tidak dilengah2kan. Start baca memang tak letak dah sehinggalah ke muka surat terakhir novel ini. SSH yg hadir sebagai novel kelima penulis ini adalah sangat bertepatan. Tahniah buat Eka Fahara :)


Tonggak cerita ini adalah Aira. Seorang setia dlm cinta tetapi tunangannya menyemai cinta dgn gadis lain, teman baiknya sendiri. Bila Fauzien (tunangnya) gagal membuat pilihan antara dua, Aira mengambil keputusan memutuskan pertunangan dan kembali ke New Zealand utk menyambung pengajian dan merawat hati yg luka.


Kesetiaannya terasa seperti dipersenda Fauzien. Di New Zealand dia bercampur dgn kelompok yg baru, tidak lagi memencilkan diri seperti dulu. Adin jatuh cinta pandang pertama dgn Aira. Banyak yg dia tidak ketahui tentang Aira tetapi dia cuba memahami walaupun diorang selalu end up bergaduh bila cuba berbual-bual. Nini menjadi pengaman antara mereka. Belum ada ikatan rasmi, Adin sudah mula cemburu. Adin mengambil langkah pertama menawarkan diri utk merawat hati Aira yg pernah terluka. Dia cuba mengubah sikap Aira yg sudah pandai bersuka ria di luar. Cemburunya membuat dia mahu mengikat Aira sebagai isteri walaupun ibu bapa di tanah air tidak mengetahui perhubungan mereka.


Janji Adin pada keluarga di Malaysia utk menjaga saudara sepupunya membuat Adin merasa terikat utk menyelamatkan maruah Suri. Rahsia yg cuba ditutup Adin dan Nini akhirnya terbongkar apabila Suri hadir di hadapan Aira. Hati Aira terluka lagi akibat lelaki lalu membawa diri balik ke Malaysia. Dia tidak lagi terfikir utk menerima kasih lelaki. Sikapnya membuat ibu bapanya bimbang. Kehadiran Adin di rumah mereka pada hari Aira bakal dirisik org lain membuatkan ibu bapa dan adik Aira kehairanan kerana dalam benci Aira melayan Adin kelihatan seperti pasangan yang sedang meleraikan rindu. Aira dan Adin akhirnya kantoi big time dan terpaksa menjelaskan segala-galanya kepada ibu dan bapa Aira.


Rahsia diorang ni terbongkar akibat terkantoi ja. Dengan mak pak heroin pun kantoi ngan mak hero pun kantoi :) tapi macam comel ;)


sure fine whateverr
Rinn


sinopsis/blurb belakang buku:


Kalaulah Aira tahu lidah Fauzien tidak bertulang, dia tidak rela bertukar cincin dan bergelar tunang saat berangkat ke New Zealand. Kesetiaannya tidak dihargai bila Fauzien beralih kasih pada Izzi, teman baiknya sendiri. Memutuskan tali pertunangan adalah keputusan muktamad yg diambil agar dirinya tidak dibelenggu sakit hati dan benci.


Dalam merawat luka di hati, Aira berkenalan dgn Adin. Perkenalan singkat itu tidak bermakna buatnya. Namun tidak bagi Adin. Dia gila bayang pada gadis berkulit mulus itu. Puas dia cuba memikat tetapi Aira ibarat merpati makan di tangan. Jina, tetapi lari bila ingin dipegang.


Laksa Kedah ala New Zealand membuatkan kasih Aira pada Adin mula berputik. Dia mula belajar bercinta lagi. Akhirnya termeterailah hubungan suci yg didambakan. Namun kemunculan tiba2 Suri yg mengaku dia isteri Adin membuatkan jiwa Aira separuh mati.


Andai itu kenyataan yg tersurat, Aira tega membawa diri. Dia akur walaupun hidup ini sesekali berlaku kebetulan. Hanya suratan takdir melengkapi sebuah kehidupan.

No comments: