Thursday, July 29

Kucc Reviews: TiaDa SeperTimu...


‘..Cinta atau benci semuanya bermula dari hati. Jika dua hati bersatu, maka cinta akan muncul. Jika satu hati terlerai, maka cinta akan hancur berderai...’

Apa Kata Saya:

Karya ini seperti kebanyakan karya penulis ini bermula dengan format e-novel di blog beliau sebelum dipindahkan ke versi cetak.

Jika dilihat daripada judulnya sahaja, pembaca pasti sudah dapat mengagak isinya yang membawa makna sebuah kisah romantik. Ya, ini sebuah kisah genre romantik yang disulami sedikit sisipan unsur suspen sebagai rencah yang merancakkan lagi perjalanan cerita. Saya kira penulis semakin mahir mengolah naratif yang berformat sebegini namun penulis bagi saya secara peribadi lebih handal di dalam menghidupkan naratif yang bergenre romantik.

Tiada Sepertimu (TSM) membawa pembaca mengenali seorang Kiefli Benjamin. Anak muda yang berjiwa besar, pekerti mulia namun sukar ditebak isi hatinya. Rasa kecewa pada perlakuan bapanya, Qadrim yang dianggap penyebab utama kematian satu-satunya adik; Fiza membawa Kiefli hidup jauh dari keluarga biarpun terpaksa membuatkan ibu tersayang bersedih hati dengan keputusannya. Kiefli yang mempunyai sebuah restoran; De’Raya begitu komited didalam memajukan perniagaan yang diceburi. Persahabatan tulus yang terjalin antara Kiefli dan Rubiah membawa dirinya mengenali anak Rubiah; Zara Melissa si ejen insuran yang keras kepala dan begitu sukar difahami rentak dirinya. Zara yang secara terangan tidak menyetujui persahabatan antara keduanya lantaran meragui niat Kiefli terhadap Rubiah. Zara yang lincah, degil adalah cabaran buat Kiefli tatkala tanpa diduga dia diminta Rubiah menikahi anak gadisnya itu. Demi permintaan Rubiah yang diambang maut, Kiefli yang masih terikat hatinya pada sang kekasih lama sukar menerima permintaan Rubiah namun hatinya yang lembut akur dengan rayuan sahabat yang tidak berdaya. Tidak Zara ketahui hasrat Rubiah itu terkandung kisah tersirat yang bakal mengubah persepsi dirinya pada Kiefli. Zara dan Kiefli akur melangkah ke gerbang perkahwinan bersyarat yang akhirnya tanpa dirancang membuka hati beku kedua-duanya untuk saling kenal, saling menerima kelebihan dan kekurangan masing-masing juga saling merasai ikatan antara mereka biarpun secara zahir ia cuba dinafi. Saat hati sudah saling seia dan sekata, kemunculan Intan merobek hati Zara dan kemunculan kembali Rania memaksa Kiefli bertindak demi Zara biarpun dia tahu keputusan itu bakal melukakan lagi Zara.

Rentak penulisan sang penulis ini yang saya kira lebih sinonim dengan
unsur-unsur romantik ternyata berjaya digarap dengan baik sekali lalu memberi peluang pembaca menyusuri sebuah kisah kehidupan yang begitu menarik dibaca. Mungkin ada beranggapan kisah kahwin paksa atau kahwin kontrak ini sudah terlalu kerap dipersembahan dalam karya-karya di pasaran sebelum ini namun penulis memberikan nafas baru didalam pengolahannya menerusi kelainan jalan dan jalinan cerita yang diukir beliau didalam naratif ini.

Persembahan plot berjajaran kronologi ini cemerlang ditangani penulis. Bagi saya penulis semakin hebat mengawal pergerakan plot agar Nampak teratur, kemas dan tiada lompang yang berkemungkinan akan menjejaskan fokus pembaca. Plot TSM dibina dengan unsur dramatik demi mencuri perhatian pembaca dan ternyata penulis sangat Berjaya di sini. Tema cinta dan kasih sayang adalah yang tema yang begitu popular dan cinta yang diangkat di dalam TSM lebih kudus dan tulus didalam memberi pemahaman secara lebih mendalam hubungan kasih sayang sesama manusia itu begitu luas dan tiada sempadannya.

Laras bahasa pilihan penulis didalam naratif ini lebih bersahaja, selamba dan bersesuaian dengan persembahan jalan cerita. Tiada penggunaan elemen-elemen personifikasi juga metafora yang sukar difahami maknanya oleh pembaca. Sunting dikawal baik didalam memastikan persembahan naskhah ini nampak hidup dan tidak bercelaru dari satu peristiwa ke peristiwa yang lain.

Dari sudut perwatakan memperlihatkan kecemerlangan Kedua-dua watak utama; Kiefli dan Zara yang menerajui naratif ini. Watak Kiefli dan Zara seimbang dan cemerlang digarap penulis. Mainan emosi juga pergolakan dalaman kedua-dua watak utama ini dilayarkan dengan baik oleh penulis. .Rahsia yang melingkari kehidupan kedua-dua tunjang utama ini dalam mencari jawapan pada persoalan tersebut dibuka hijabnya dengan begitu baik sekali. Watak Rubiah, Jaherry, Gabriel, Romei,
Rueben, Zakry, Intan juga Camelia adalah sokongan kepada lengkapnya kisah ini disamping kecemerlangan garapan watak Rania yang misteri.

Kepada penulis, sekalung tahniah atas persembahan hebat untuk naskhah ini.. Semoga Nita akan terus hebat melakar kisah-kisah lain dimasa hadapan untuk tatapan para pembaca juga penggemarmu.

No comments: