Thursday, July 29

Kucc Reviews: EniGma


"setiap dari kita punya rahsia silam tersendiri..."

Apa Kata Saya:

Sulit dan sukar difahami. Itulah Enigma. Satu cetusan kisah bagaimana manusia ini adakala memang terlalu sulit dimengertikan, payah dibaca isihatinya dan sukar dijejak tindakannya. Tenang dipermukaan namun deras berkocak didasarnya. Siapa tahu bukan! Tema juga mesej penuh simbolik inilah yang dibawakan penulis buat titipannya kepada para pembaca. Awas, salah menduga, anda pasti terperangkap oleh mainan licik penulis berbakat ini. Ternyata naskhah kecil dan tidak mewah ini punyai nilai cerita yang begitu baik untuk diteladani kita semua. Pengisiannya penuh informasi yang berguna. Maklumat berhubung perihal saka, santau diterangkan dengan begitu baik sekali oleh penulis.

Plot naratif dipersembahan dengan berformatkan selangseli past and present dilengkapkan dengan latar masa pada setiap bab. Saya kira penulis memilih kaedah begini demi memberikan maklumat awal dan terperinci pada pembaca tentang latar dan kisah silam setiap watak yang dicipta. Masing-masing punyai sejarah diri tersendiri. Hitam dan putih.

Watak dan pewatakan dalam naratif ini seimbang peranannya. Razif, Syukri, Zilla, Rina, Aisyah juga Suria tidak ketinggalan Lokman diberikan fungsi dan mainan watak secara adil namun jika mahu dipilih, saya pilih Aisyah selalu hero naskhah ini. Saya sukakan cara penulis memprovokasi pembaca dengan cetusan mainan emosi nan mendebarkan untuk memaksa pembaca menuding jari mencari pesalah atau suspek didalam naskhah thriller ini.

Garapan bahasa sangat mudah. Tiada sebarang unsur bahasa melankolik atau unsur-unsur puitis diterapkan dalam naskhah ini. Ini tepat kerana corak penceritaan sebegini lebih sesuai mengaplikasi lenggok bahasa mudah dan biasa. Suntingan saya kira baik biarpun pada adegan tertentu ada sedikit menimbulkan persoalan.

Enigma membawa pembaca kepade ekspedisi 6 kakitangan dari sebuah syarikat ke Tasik Pedu. Dengan diiringi seorang jurupandu; Lokman yang dicadangkan resort tempat mereka menginap Razif, Syukri, Zilla, Rina, Aisyah juga Suria memasuki hutan Tasik Pedu. Ekspedisi yang disangka sekadar mengisi masa lapang rupa-rupanya mengundang padah. Kematian Razif yang tiba-tiba dan mengngerikan mengundang persoalan dikalangan anggota ekspedisi. Tuduh menuduh tidak kurang yang hilang arah dengan kematian Razif selaku ketua kumpulan. Kehilangan satu-satunya alat perhubungan mereka dengan dunia luar yakni telefon bimbit Syukri sangat misteri dan membingungkan semua. Tindakan mereka mencari jalan keluar menemui jalan buntu dan Lokman mengisytiharkan mereka sesat bila percubaan mereka keluar gagal dan perjalanan mereka membawa mereka semula ke tapak perkhemahan di mana Razif dibunuh!Keadaan makin gawat bila Zilla pula menjadi mangsa seterusnya dengan modus operandi yang sama seperti kematian Razif. Kehilangan Rina tambah menakutkan ahli yang tinggal. Lalu hanya tinggal Syukri, Aisyah juga Suria bersama Lokman yang masih menunggu bantuan tiba. Dan kemuncak kematian Syukri membongkar dalang disebalik tiap kejadian yang menimpa. Aisyah akhirnya menemui siapa pembunuh sebenar lalu dia terpaksa bertarung demi menyelamatkan nyawanya bila penemuannya itu berjaya dihidu si pembunuh!

Buat penulis, anda sangat kreatif dengan cetusan idea anda yang cukup unik dan tersendiri. Moga terus kreatif berkarya dan memperjuangkan genre yang anda mahir ini dengan sebaiknya.

No comments: