Saturday, January 2

Jauhari Hatiku - Imias FarhaniTajuk : Jauhari Hatiku
Penulis : Imias Farhani
Penerbit : Kaki Novel
Harga : RM19 ( Sem) n RM22 (S&S)

Kisah Farisa yang lahir dan membesar di dalam keluarga sederhana tanpa lelaki bergelar bapa. Dia adalah watak di antara ribuan wanita yang tabah dalam meniti kehidupan walaupun sering diasak dengan pelbagai dugaan.

Bermula dengan pertemuannya dengan Daniel McCommick, pemuda peranakan Cina-Sweden yang banyak menyimpan rahsia, Farisa mula mengenali perbezaan darjat dan kepercayaan.

Namun, perbezaan itu tidak menghalangnya untuk bersahabat baik dengan Daniel. Keintiman persahabatan mereka sering diuji dan disalah ertikan. Namun, mereka tetap teguh dengan pendirian masing-masing. Apatah lagi dengan kehadiran si kecil, Samantha, persahabatan mereka bagaikan terpaut utuh.

Daniel banyak membantu Faris adalam meniti kehidupan yang penuh ranjau. Begitu lah sebaliknya, Farisa banyak mengajar Daniel erti sebenar kemaafan dan kasih sayang lantas membawa Daniel mengenal Islam. Tanpa mereka sedari, waktu yang beredar telah membibitkan perasaan cinta dan saling sayang menyayangi.

Kemunculan Rafiq yang ingin merebut cinta lama serta tentangan hebat keluarga Daniel dan juga ibunya sendiri sedikit sebanyak mengganggu gugat keyakinan Farisa. Kesihatan Farisa yang tidak mengizinkan juga , mencarikkan luka di hati. Ajal dirasakan terlalu dekat dengannya.

Hanya Samantha yang dapat menghiburkan dan mengembalikan garis-garis senyum di bibir Farisa. Samantha bagaikan jauhari yang mampu meniupkan semangat ke dalam diri Farisa. Namun sampai bila dia dapat berdampingan dengan Samanth? Akan kekalkah cinta dan sayang Daniel terhadapnya? Hanya waktu yang bisa menentukan segala-galanya..


No comments: