Monday, March 5

Rinn Reviews Merah Cinta Epal by Ridha Reewani


Merah Cinta Epal
Penulis: Ridha Reewani
Terbitan Kaki Novel Enterprise
RM18.00
Sabah / Sarawak: RM 21.00
373 mukasurat


Ekhmal lelaki kaya tapi sanggup mengejar sorng budak yg mencuri epalnya. Dia mampu bayar RM50,000 utk upah seorang gadis yg tak dikenali langsung sebagai tunangannya tapi epal yang tak sampai 50sen tu pun dia tak sanggup nak halal kan? Takkanlah Irdina tak terfikir semua tu. Ekhmal tu tak pa lah. dia ada agenda rahsia utk memiliki Irdina. Terasa mudah benar Irdina bersetuju dengan idea tiba-tiba seorg lelaki yg tidak dikenali. Mudah benar dia menurut.


Cerita ini dikisahkan dalam pergerakan yang laju. Bagi yang gemarkan kisah yang tidak drag, memang sesuailah baca kisah ni. ni bukan citer kahwin paksa tapi cerita tunang paksa :) Kehadiran Balqis dan Hasmir menambah rencah dalam 'pertunangan' mereka berdua. Hasmir tu mcm lalang. kalau dia berkawan dengan org baik, dia jadi baik, kalau dia berkawan dengan orang jahat, dia akan jadi jahat. Balqis, seorg wanita yang mementingkan kepuasan perasaan sendiri. Dia tak kisah kalau org lain terluka demi mencapai hasratnya. Balqis adalah watak hitam yang diputihkan di akhir cerita.


Bagi saya, kewujudan Isma menarik. Dia menjadi titik misteri cerita kerana sejarah kematian ibu dan bapa Irdina tidak didedahkan sejak awal. Isma menjadi kunci untuk membongkar kisah yang menjadi rahsia hidup nenek Irdina. Dendam Isma terhadap Irdina semakin lama semakin memuncak sehinggalah nenek Irdina sendiri terpaksa membuka rahsia demi mendamaikan dua saudara yang selama ini menyangka mereka adalah sebatang kara.


licik sungguh perancangan keluarga ibu Isma untuk memecah belahkan keluarga menantu yg tak direstui mereka. Diorang psyco cucu mereka sendiri melalui surat palsu dan jika plan mereka menjadi, keturunan menantu bukan pilihan itu akan kucar kacir dan pupus kerana dendam yg membawa maut.


sure fine whatever
rinnmeRinnTis Blurb/Sinopsis:


Sebiji epal merah menyatukan seorg gadis bernama Irdina yang sedang mencari pekerjaan dan seorg pemuda bernama Ekhmal yang tidak mahu berkahwin dengan pilihan keluarga. Pertemuan dua insan yang tidak pernah mengenali antara satu sama lain ini hampir membawa kedua-duanya ke gerbang perkahwinan tetapi dapat dihalang. Tanpa Irdina ketahui, pertemuan tersebut adalah satu rancangan dari seseorang yg telah lama memendam rasa padanya. Walaupun perkahwinan tersebut tidk menjadi, kedua-duanya tetap ditunangkan tetapi hanya dalam tempoh 3 bulan. Irdina menerima perjanjian itu atas kesempitan hidup sementara Ekhmal bersetuju kerana belum bersedia untuk berkahwin. Perjanjian yg dimeterai, cuba dilunaskan sebaik mungkin.


Seorg gadis polos dan seorg pemuda yg panas baran, Irdina dan Ekhmal saling berbalah dan tidak sependapat. Tanpa sedar, angin cinta mula menyapa lembut di dalm hati masing-masing. Dugaan dan pengorbanan dalam bercinta sudah menjadi satu kemestian. Ada gadis lain yg menaruh hati pada Ekhmal yg sanggup melakukan apa sahaja utk memisahkan mereka. Begitu juga ada seorg lelaki yg memuja Irdina yang begitu ingin melindungi gadis itu. Ekhmal dan Irdina masnig2 memendam rasa membuatkan hubungan cinta mereka dinodai org ke3. Mereka hampir terpisah namun kuasa cinta mengatasi segalanya. Sedang hangat dilamun cinta, mereka sekali lagi diuji. Mampukah kuasa cinta bertahan sekali lagi?


"Kahwin dengan aku."


Terbeliak mata Irdina mendengar kata-kata Ekhmal tadi. Terkebil-kebil matanya seakan tidak percaya.


"Awak bergurau bukan?"


"Aku serius! Kahwin dengan aku."


"Kalau saya tak nak?"


"Aku bawa kau ke balai polis atas tuduhan mencuri dan melakukan penderaan mental," jawab Ekhmal.


Sebuah kisah cinta romantis yang bermula dari sebiji epal merah. Nikmatilah.

No comments: