Monday, February 7

Kucc Reviews: Jet Jonah by Ika MaderaKata Kucc:

Naskhah ini "comel" isinya, mudah garapannya dan penyudahnya pula; anti-klimaks
yang manis!

Jet Jonah membawa tema tentang cinta dan kasih sayang. Cinta monyet yang dipendam sang aduka pada daranya yang bersemi sejak kecil kala masih hingusan dan rasa cinta itu kian mekar selepas pertemuan semula mereka setelah sekian lama terpisah. Alam maya menjadi jambatan penghubung. Cinta monyet bertukar jadi cinta agung Majnun pada Laila. Kasih sayang yang dipenakan penulis mengangkat ikatan dan rasa kekeluargaan sebagai subjek utama naskhah saya kira santai diterjemahkan penulis namun penuh metafora yang disisipkan didalam naratif
ringan ini.


Latar naskhah membawa penulis bermaustautin di tanah Ratu bersama Jonah dan Jet. Saya kira persembahan latar naratif dipenakan dengan cantik. Pembaca saya kira sama-sama dapat melancong ke tiap pelusuk tanah Ratu pada setiap langkah Jet dan Jonah.


Nur Jannah Ismadi dan Muhammad Izzat Ali adalah dua potret utama yang menjadi tunggak naratif ini. Dua partner is crime ini dipersembahkan dengan begitu adil oleh penulis. Saling menyokong antara keduanya. Potret Jonah yang nakal ketika kecil indah ditangani penulis dan dewasa Jonah bersama perubahan masa dan benua yang dipijak dilayarkan dengan cukup santau oleh penulis. Izzat aka Jet yang prihatin dan sangat penyayang sejak kecil disisipkan potretnya tanpa sedikit cela. kedewasaan Jet ditangan penulis membawa potret watak lelaki yang lebih matang. saya juga suka potret watak lelaki Jet kala dilanda angin cemburu. Kelakar!Perasaan itu dilayarkan dengan baik oleh penulis. Abang Karim, Ikhwan, Kak Melati, Abang Hassan, Yah dan Pak Kassim adalah warna-warni yang memberikan pelangi pada naratif ini.


Suntingan digarap cemerlang. Jalinan tiap peristiwa dan bab disulam dengan cantik dan teratur. Plot naratif yang banyak menyulam elemen flashback digarap dengan baik sekali dan dijalin semula dengan latar semasa tanpa ada lompangan
masa.


Gaya bahasa naratif ini mudah. Bahasa biasa. Tiada elemen dan lenggok bahasa paksi estetika.


Buat penulis, satu persembahan yang baik dari anda. Tahniah dan semoga gigih menimba ilmu untuk mencoret karya dimasa hadapan.

No comments: