Wednesday, February 17

Review: Pergilah Air Mata by Hanni Ramsul



Pergilah Air Mata
Penulis: Hanni Ramsul
Cetakan Pertama 2010
Terbitan Kaki Novel
isbn: 9789675067372
RM28.00
Sabah/sarawak: RM31.00
858 mukasurat.


"Karya terbaharu penulis best-seller BIARLAH YM BERBICARA..."


"Akan kulepaskan jua air mata ini pergi... jauh... sejauhnya... sehingga sepasang mata ini tidak mampu ingat pada hangat titisannya dahulu."


Tengok ketebalan buku ni memang membuat aku seram nak baca. Tapi sokongan dari pompom girls yg memberi semangat pada aku utk membaca karya yg diorang kata 'best giler' ni membuat aku memilih novel ini.


Bahaya wo. Sekali start tak bleh stop. so aku nasihatkan jgn stat baca waktu malam, kang ada yg tak tido sampai subuh sebab nak perabis. hehe. Bagi peminat2 tegar cerita kahwin paksa atau kisah cinta selepas kawin, this one is a must buy. Buku ni tebal bukan sebab ceritanya meleret, buku ni tebal sbb penulis has a lot to tell. :)


Aku tak pasti nak point out scene mana utk mengatakan cerita ini ada kelainan dari cerita kahwin paksa yg lain. Secara keseluruhan cerita ini ada identiti yg tersendiri selain daripada saiz nya yg besar dan berat. hehe.


Aku rasa penyebab diorang terpaksa berkahwin tu kurang believable utk zaman sekarang ni. Namun apa yg lebih menarik adalah kehidupan Sabrina di rumah mertua selepas terpaksa berkahwin dengan Badrul. Sikap semulajadi Sabrina berjaya melembutkan hati-hati yg keras. Tanpa sedar, sikap nya yg mudah bertolak ansur itu meletakkan dia dalam keadaan yg selesa dlm rumah besar itu walaupun dia terkurung. Tidak susah utk jatuh sayang pada menantu sebaik Sabrina walaupun mereka masih belum pasti penyebab sebenar bagaimana Sabrina boleh tertangkap basah dgn Badrul. Kelam kabut jugak si Badrul tu bila merasakan kasih ibu bapanya mula beralih arah malah perkahwinannya dgn Dayana telah menyerlahkan lagi keperibadian Sabrina yg jauh lebih baik dari mana2 wanita yg pernah dikenalinya. Dayana kalah teruk jika mahu dibandingkan dgn Sabrina.


Sabrina tu jenis manja yg bertempat. Dgn Datin garang tupun dia bermanja jugak. haha... cool.


AWal2 lagi memang dah boleh nampak agenda sebenar si Mar tu. Siapa pun boleh meneka dia sebenarnya dalang di sebalik semua itu tapi Sabrina menyangkal semuanya kerana Mar tu lah tempat dia mengadu dan kawan yg terbaik dia pernah ada.


Ntah naper rasa mcm Sabrina deserve to be in Bad's family wpun Bad tu mulanya benci kat Sabrina. Memang Bad tu baik, tapi disebabkan dia percaya dia diperangkap, dia jadi benci kat Sabrina tanpa berfikir panjang. Mungkin juga sbb aku rasa Sabrina selamat kat situ dgn adanya Datuk Hamidi yg baik hati tu.


Rindu kat Firdaus ngan Tiya dari BYMB? Diorang ada buat cameo appearance dlm novel ni.


Bagi saya, "PErgilah Air Mata" bukan kisah berat, ia kisah santai yg pastinya memenuhi selera pembaca santai. Saiz dia jer tebal dan berat ;)


p/s: P.A.M special ending: http://manisnyakenangan.blogspot.com/2010/02/special-pam.html


sinopsis/blurb:


Noktah bahagia yg menjadi anganku, ternyata cuma titik mula pada derita yg tak bertepi. Sumpah bukan ini yg aku mahu. Sumpah juga aku tidak pernah mahu membuat kau terseksa. Tidak pernah mahu merobohkan bahagiamu. Atas rasa bersalah, aku rela melihat kau menganyam bahagia bersamanya. Namun, mengapa perlahan-lahan layananmu memberi tanda tanya di hati ini? Mungkinkah kita sudah sama-sama terpaut? atau... mungkinkah segala yg berlaku tidak lebih hanya mainan perasaanku sendiri? Mungkin kerna aku yakin, bencimu tidak mungkin berubah sayang. Bencimu padaku setinggi awan yg menyapu langit... SABRINA


Memang aku benci. Memang aku tidak pernah rela dgn takdir ini. Namun, kenapa tulusmu terus mengikat aku pada ikatan yg paling kubenci ini? Mengapa hati ini penasaran tiap kali kau menagih perpisahan yg pernah aku janjikan? Cintakah ini? apabila aku tewas tiap kali memandang wajahmu? Sayangkah ini apabila hatiku digaru resah setiap kali aku cuba lari darimu? Mustahil cinta kerana cintaku sudah kusimpul kukuh di hati dia. Lalu, apa sebenarnya yg berlaku di antara kita? bagaimana cara utk aku hapuskan wajahmu yg terus menemani mimpiku? Di manakah noktahnya mainan perasaan ini... BADRUL

3 comments:

azila said...

yes, i agree...mmg cite ni best..santai je tapi bila dah start baca tak boleh stop...betul u ckp kalau baca waktu mlm mmg tak boleh tidur selagi tak habis....ha ha my own experience tu!
hanie mmg penulis berbakat...i mmg enjoy baca setiap karyanya....!

...CiKdiDa... said...

waaaaaaaaaa...nk buku ni!!! tp x jmpe lg skg ni..hukhukhuk...mm x sabo nk bce buku ini..windu kt ina n bad..mst berbaloi2 pnye kalu bli cite ni..

RinnTisan said...

waaa... hanni ramsul ada buat special ending utk novel ni di blog nya... boleh terus ke link ni ya:

http://manisnyakenangan.blogspot.com/2010/02/special-pam.html