Sunday, February 7

Novel-Novel Baru Galeri Ilmu


Stanza Cinta
Penulis: Nurull Halawati
Harga: RM19.50Perindu Pelangi
Penulis: Siti Munirah A Rashid
Harga: RM18.00Novel baru dari Galeri Ilmu
(http://bukugaleri.blogspot.com)


Tajuk: Dingin Salju Indiana
Penulis: Nurulsham Saidin
Terbitan Galeri Ilmu Sdn. Bhd.
RM19.50
Sabah/sarawak: RM21.50
isbn: 9789830977459


"Oh Tuhan, mampukah aku mencari dahan berpaut di bumi nan rapuh ini..."sinopsis/blurb:

"Sebuah novel tentang kekeluargaan, persahabatan, kesabaran, harapan dan dugaan hidup di perantauan"


"Dengan kemahiran penukangan cerita, isu agama yg sensitif dikupas dari perspektif naratif yg memukau dan mempersona. Jgnlah ditahan air mata anda menitik, kerana apa yg ditulis dari hati penulis ini pastilah menyentuh hati!"
~Dr Amida Abdulhamid, Ketua Hakim Hadiah Sastera Kumpulan Utusan-Exxon Mobil

~~~~~
3 gadis Melayu dgn latar asuhan berbeza memilih Indiana Amerika Syarikat utk menyambung pengajian. Jannah, Murni dan Nana tertampan juga dgn permasalahan yg mencabar ego, kewibawaan dan keimanan. Jannah pernah mengaku kalah di tengah jalan. Masih adakah harapan buat seorg sahbat utk diselamatkan?


Kehidupan pelik Kak Icon mengundang tanda tanya tentang signifikannya watak aneh ini di bumi Allah. Kehadiran kak Zai mengundang rencah rasa, dan memberi semacam katarsis dlm jiwa yg berserabut mazmumah.


2 jejaka hadir di hati Jannah: Azhar dgn surat2nya yg membaca semangat dan Matthew, pemuda Kristian yg mencari kebenaran. Jannah memilih utk setia tetapi takdir Allah mengubah segalanya.

~~~~
Merasai sendiri kehidupan yg amat mencabar sbg pelajar di Indiana Amerika Syarikat, Nurulsham Saidin terpnggil untuk mendedahkan pelbagai dugaan yg dialami oleh anak2 Melayu Islam yg menuntu di sana. Melihat ada rakan yg tewas dalam asakan kejutan budaya, maka ramai lagi yg berjaya mempertahan kan jatidiri Muslim, timbul dorongan kuat utk menghasilkan Dingin Salju Indiana.

No comments: