Friday, November 28

Novel Untuk Asyikin





Tajuk : Novel Untuk Asyikin
Penulis : Ismad Astar
Penerbit : Jemari Seni
Terbitan : Disember


“Bunga tu mekar dalam hati, tetapi cantik kelopaknya terletak di mata.”
“Mata siapa?” Nurasyikin sudah tercium baunya, tetapi dia pura-pura masih tidak faham.
“Di mata yang bercakap.”
“Bunganya?”
“Di depan, tetapi imejnya tersimpan di minda dan di hati.”
Nurasyikin senyum nipis dan tawar. Menimbang bagaimana keadaannya kalau dia cakap ‘ya’ ataupun cakap ‘tidak’. Ada risiko bagi kedua-dua jawapan. Dia sudah berdepan dengan perkara ini berulang kali.
“Beginilah, bunga perlu mengukur diri, bunga takut pada harapan taman yang meninggi gunung.” Madah dijawab dengan madah. Nurasyikin memandang tajam ke dalam mata dia yang sungguh-sungguh asyik menanti.
“Wah, orang biotech pun sudah pandai bermadah! Padanlah orang sastera tak dapat kerja!”
Mata mereka saling menatap.

Sukarnya menjadi rama-rama yang bersayap cantik, ‘dia’ sering aja menjadi perhatian!

* * * *

Novel untuk Nurasyikin ialah karya kreatif seorang profesor dalam bidang sains yang sejak kecil meminati kesusasteraan. Susurilah pendekatan ISMAD ASTAR yang menggunakan kaedah motivasi untuk ‘menasihati’ pelajarnya yang seorang ini!

15 comments:

Khar said...

Salam semua,
Saya Khar dari Pekan Ilmu Publications. Saya amat teruja dengan ulasan2 buku di sini. Mohon dapat mengulas buku2 kami sama untuk tujuan promosi. Dengan itu saya pohon agar alamat sdri dikirimkan kepada saya untuk saya hantar mana-mana buku yang dirasakan sesuaikan.

Mohon emelkan wakil salah seorang nama, no hf dan alamat penuh sdr di mekmulong@gmail.com
Kami akan hantar secara pos nanti secara percuma.

Terima kasih atas perhatian sdr2. :)
Mohon juga agar blog kami disambungkan ke sini untuk tujuan promo.
:)

Rose Harissa (NORA) said...

halamakkk... akhirnya Pekan Ilmu ada blog juga... aduiii...
sil... tengok, tengok... kalau ku tahu, ku pesan direct ngan pekan ilmu agar dapat signature kekasih gelap ang tu... hahaha...
x pe sil... jumpa selasa eh, wa tak sabar jumpa massurya syah... :)

NickyAzrai said...

En Khar...
Wah, saya bg pihak kicap2 semua amat teruja dgn kesudian en Khar mencemar duli ke planet kami. Terima kasih daun keladi, rajin2lah singgah menjengok lagi *senyum gula* Email dr kami akan menyusul dlm sedikit masa lg.

Cik Rose,
Akan diusahakan dgn seberapa segera
muah muah *aaargh tolong - kaki aku dah x pijak lantai hahahah*

kucc_aprilsnow said...

hmmm, sastera dr kacamata org sains..mesti menarik ni...

inche Khar,
terima kasih sudi singgah di sini..kami lebih2 terUJA..tidak tergambar dgn kata2...kan geng kan

nick,
wa taw lu dah kat mana sekarang...jgn lupa balik ke tempat asal ye, hikhikhik

rose,
wa rasa impian lu tu insyaallah akan jadi nyata...nick, bagi baton kan lu..hehehe

NickyAzrai said...

kuc..
urusan penghantaran sirihjunjung sudah selesai - kita tunggu feedback diaorg pulak ye YEEEEEHAAAAAH

CikRose,
kalo ade benda2 yg best, InsyaAllah kita org x kan lupakan hang *peace*

kucc_aprilsnow said...

gud job nick, bravooo...

hai lorr, kita tunggu balasan sirih pinang depa lak k...harap2 dengan dulang2 iringan sama ek...ahaaks

silencez said...

weh! nak jumpa dia, jgn lupakan org weh!

rose.. selasa, ok. kita lunch date sama2 @ 12.30pm.

Khar said...

Salam
Terima kasih atas sambutan Geng Kicap yang mengujakan. Saya sudah lama menyimpan hasrat untuk membuat laman web/blog utk Pekan Ilmu, baru kini tercapai ... ewah, ewah ... thehehe

Rose Harissa (NORA) said...

hahaha.... nick, kucc... sungguh, jgn lupakan daku eh... taun depan kita wat rombongan ke pekan ilmu... ewah... aku yang ada buku sendiri pun rasa mcm rama2 berterbangan keliling bila dgr berita dari sil tadi... hahaha...nampaknya taun depan bukan xcited nak duk kat booth tapi nak mrayap gi jumpa penulis lain... :P

sil, wokay laling... kita lunch date selasa @ 12.30... jgnlah hendaknya wa terlepas simpang lagi... haha

Khar... mmg sepatutnya Pekan Ilmu ada blog/ web sendiri... sbb buku rare cam zehann tu kami suka...

Rose Harissa (NORA) said...

entry novel untuk asyikin... tp cerita pasal pekan ilmu... haha lari tajuk sungguh...

NickyAzrai said...

kuc..
InsyaAllah

Sil..
mana blh lupa kat hang

Khar..
terima kasih kembali

Rose..
a'ah ler kita dah lari tajuk
x per, nnt jumpa wakil JS kita mtk maaf ramai2 *jeling kak su & kak yah*

silencez said...

mr khar:D

nak tanya soalan ni.. ehehe..

1. kenapa buku RAAH1 tu dah takde stok? mmg print tak byk ke? sbb ada yg dah teruja nak beli buku 2. tapi takde makna kan kalau buku 1 tu takde.

2. mr zehann tu.. ada tak iras2 mat jai? hahaha. adeh soalan ekekeke.

maklumlah.. kat sini ada beberapa org peminat tegar ZUR :D

Rose Harissa (NORA) said...
This comment has been removed by the author.
Rose Harissa (NORA) said...

Nick... hahah... takpelah eh sbb ni entry latest, senang nak tgk...

sil : uih... soklan ko... daring giler... kalaulah betul ZUR tu iras2 man jai... wa suker! muka ala2 samseng yang memikat gitu... keke...
err... beberapa org peminat tegar ZUR tu rasanya termasuk aku kut... ;p

RAAH 1 tu mmg patut reprint dan dipromot dengan cover baru, gi tgk sarananku kat blog P.I, setuju tak camtu?

silencez said...

rose.. peminat tegar ZUR: hang, org & nicky. acun pun ada dah stok. dia la yg mulakan dulu.. kata buku tu RAAH1 tu best. alih2 org yg dpt dulu.

yg lain2 tu, memang dah termakan racun. cumanya susah nak cari. gapura pun tak jumpa dah kat mph.

tapi memang best wooo! gapura bertambah2 la bestnya. terasa2 mcm org pulak heroin hahahaha. hampeh. sebrutal2 gapura pun, org mcm nak nangis kat 1 part tu. rahsiaaa ekeke.

nick..
rasanya kak su & kak yah amatlah memahami kita ni ekeke.