Thursday, January 3

Sneak Peek: Jula-Juli Bintang Tujuh by Adileah

Selepas baca Menunggu Hujan, memang tertunggu-tunggu karya seterusnya dari Adileah. Entah di mana terselit novel ni sekian lama. Akhirnya jumpa kembali :)
penanda buku ni nampak comel dengan tingkap kecilnya tu :) Tempat Ilham dan Suria menatap bulan dan bintang ke? Mcm Upin Ipin plak diorang ni. Sorang bulan sorang bintang. kikikih.

ruas binding yang nipis. memang menepati selera aku :)

Covernya simple but nice :)

Tulisan penulis :) Thanks Adileah sudi sain.

butiran penerbitan

meRinnTis Blurb/Sinopsis belakang buku

butiran penerbit, harga buku dan isbn

kisah Ilham dan Suria ini ditamatkan di muka surat 453.
Tajuk: Jula-Juli Bintang Tujuh
Penulis: Adileah
Penerbit Jemari Seni Sdn Bhd
453 muka surat
RM20.00
Sabah Sarawak: RM23.00
Tajuknya saja dah buat kita teringat kisah raja-raja dan kayangan, istana, cerita melayu lama. Nostalgia betul!
Sebenarnya ini adalah kisah kehidupan pekerja istana yang menarik dan memmorable kerana jarang-jarang sekali kita dapat membaca kisah dari istana. Kalau ada pun biasnaya banyak cerita berkaitan cinta keturunan tengku-tengku dengan gadis biasa.
Kisah orang kuat Istana Seri Gemilang dengan seorang dayang pelatih yang kelam kabut :) Pertemua Ilham dengan Suria memang sudah menunjukkan bibit-bibit nak cari pasal. Bagaimanapun pertemuan dengan Suria itulah yang membuat Ilham rela melepaskan kenangan cinta lama dan mungkin membuat memori cinta baru bersama Suria yg sekejap blurr sekejap clear tu. Dah la kalut, 'lambat tangkap' pulak tu dengan apa yang cuba ditunjukkan oleh Ilham.
Suria mempunyai conflict yang tersendiri setelah ibu bapanya terbunuh dalam sebuah kebakaran yang dirancang oleh orang dalam. Setelah itu, dia sering terasa diperhatikan dan diburu untuk mendapatkan formula yang sangat mahal harganya. Formula yang telah meragut nyawa ibu dan bapanya.
Ilham tak dapat menahan diri dari turut terlibat dan menjaga keselamatan orang yg disayanginya. Rentak cerita bercampur thriller apabila Suria mula diburu dan disabotaj orang dalam istana juga.
Memang interesting tapi tula terfikir juga, kenapa Suria nak kerja sbg dayang sedangkan dia ada harta yang terbaik untuk diuruskan di Cameron Highlands yang nyaman itu.
sure fine whatever
Rinn

No comments: