Thursday, November 18

KuCc Reviews: Suka Saya, Ya? Suka Saya, Tidak? by Manjlara


"Allah pinjamkan dia buat aku mengenal cinta. Allah temukan dia untuk aku
mengenal kaca dan permata. Andai bersua lagi, akan aku kotakan janji padanya.
Tetapi benarkah, dialah pilihan hati?.."

Kata Kucc:


Tema & Mesej
Saya kira mesej penulis didalam naskhah kedua beliau ini mudah difahami pembaca. Persoalan jodoh yang sememangnya urusan dan rahsia Allah diangkat sebagai mesej utama naratif yang begitu melankolik ini. Mesej ini disimpulkan penulis dengan cantik bersaksikan sebuah garapan kisah yang indah terlakar dikanvas kertas putih. Persoalan kasih sayang yang disulami suntikan unsur ukhuwah kekeluargaan mewarnai tema naratif ini. Terselit juga pengajaran yang ditinggalkan penulis untuk renungan pembaca.


Plot
Persembahan dan olahan plot naratif ini sangat menarik dimata saya. Tersusun, kemas garapan dan suntingannya. Gaya kronologinya menguasai keseluruhan teks. Teknik imbas kembali yang disisip sekadar penambah seri cerita.


Perwatakan
i. Qisya Amni - Ya, saya suka dia! Gadis yatim piatu ini cukup mengundang simpati dan hiba pembaca dengan dirinya yang malang. Latar wataknya digarap cemerlang oleh penulis. Memang ada waktunya sifat mengalahnya yang sedikit keterlaluan mengundang rasa geram saya padanya. Saya kira penulis berjaya mengusik hati pembaca dengan sifat dan keperibadian Qisya nan menawan ini.


ii. Azam Jufry - Ya, saya suka dia! Ketulusan, kesabaran dan kematangan watak ini begitu memikat. peribadinya cantik dipotretkan penulis. Figura hero ini ternyata punya karismanya yang tersendiri dan cukup menyerlah! Yang pernah membaca naskhah pertama penulis; Persis Sebutir Pasir pasti kenal siapakah hero ini..


iii. Wafi Ilya - Ya, saya tak suka dia! Penulis berjaya mencipta rasa misteri pada watak ini dengan kemunculan awalnya yang tampak "baik".


iv. Julia, Pak Long Mukri - Ya, saya suka dia! Watak pembantu ini sangat mewarnai dan signifikan dengan keseluruhan cerita.


v. Mak Long Ainun - Ya, saya tak suka dia! Anatagonisnya sangat menjadi dan terserlah!


Cameo Widya @Kasih dan Syed Irwan Zahir yang sudah berstatus Dr. pasti mengembalikan nostalgia romantis Persis Sebutir Pasir. Solo lagi Irwan rupanya...hehehe


Gaya Bahasa
Melankolik dan estetikanya cukup berseni. Indah digambar dan digarap. Metafora kehidupan watak-watak utama diterjemahkan dengan begitu baik menerusi suasana sekeliling.Alam, persekitaran memainkan peranan didalam menghidupkan mood perjalanan cerita.


Buat penulis, tahniah! Kisah cinta garapan anda kali ini nampak seperti klise namun dari sisi yang lain anda bijak mengajak pembaca menyorot definisi cintaitu sendiri dari sudut Keluhuran dan ketulusannya.

No comments: