Tuesday, August 28

Rinn Reviews: Aku Untukmu by Tulip Ungu


Aku Untukmu

Penulis: Tulip Ungu
Terbitan Kaki Novel SB
Editor Jabatan Editorial PKNSB
Semenanjung RM20.00
sabah/Sarawak: RM23.00
488 muka surat

"Kedinginanmu umpama salju yang memadam hangatnya api cintaku,
keegoanmu umpama angin yang meniup pergi segala rasa cintamu.
Andai aku tercipta untukmu, izinkanlah cinta ini bertamu,
andai aku bukan untukmu, biarlah kubawa rasa cinta ini pergi darimu."


Ini adalah cerita kahwin paksa, kisah cinta selepas kahwin. Penulis memilih tema tipikal ini untuk novel pertamanya. Kronologi cerita ini memang mudah diteka dari mula hingga ke akhirnya. Aku suka dengan gaya bahasa penulis yang matang dan baik terutamanya ketika melakarkan kisah sedih. Gabungan bahasanya sangat menyentuh hati dan tangkap nangis. Aku rasanya penulis patut cuba genre lain untuk menyerlahkan lagi kelebihan menulis babak-babak sedih.


Ramai penulis baru memilih tema cerita kahwin paksa dalam buku pertamanya. Aku tak tau kenapa. Tapi selalunya tema beginilah yang menjadi pilihan pembaca terutamanya di kalangan remaja.


Izhar dan Ardini adalah watak-watak utama kisah ini yang dipaksa berkahwin demi menyelamatkan akidah Izhar yang semakin terpesong. Ardini pula banyak terhutang budi dengan ayah Izhar. Ardini bukanlah seseorg yg sering diangkat sebagai heroin dalam sesebuah novel. Dia merupakan mangsa yg pernah diperkosa ketika zaman remajanya. Ardini ni jenis tidur bertemankan lampu yang terang benderang dan sebilah pisau di bawah bantal. Abeh la wasalam si Izhar. haha.


Serumah dengan Izhar menjadikan Ardini seorang yg sangat berhati-hati dengan mamat yang mendakwa dirinya ada masalah berjalan dalam tidur. Izhar pula menggunakan peluang duduk berjauhan dengan keluarga untuk menakut-nakutkan Ardini yang memang penakut. Tetapi dari memaksa Ardini menonton cerita seram berubah kepada sama-sama menonton kisah komedi. Izhar merasakan dia lebih suka melihat Ardini ketawa dari menikus ketakutan. Hobi suka pegi clubbing bertukar menjadi hobi suka menyakat Ardini di rumah.


Namun sejarah lalu Ardini sering menjadi punca Izhar tidak pasti dengan perasaannya. Apa jadi dengan kisah mereka? kena la baca sendiri :)


sure fine whateverr
rinnblurb/sinopsis belakang buku:

Kerana terikat dgn budi yg ditabur oleh Datuk Hassan, Ardini menerima ikatan perkahwinan itu dlm terpaksa. Namun semua yg berlaku adalah takdir yg telah ditentukan untuknya. Akan adakah bahagia andai Izhar sering kali bersikap dingin dan terlalu ego? Berbekalkan ketabahan dan kesabaran, dia kuat menanggapi pasang surutnya sikap izhar namun apabila seringkali diasak dgn keegoan Izhar yg tidak bertepi, Ardini akhirnya pasrah. Andai dirinya bukan tercipta utk Izhar, maka biarlah dia menarik diri.

Perkahwinan yg diatur oleh Datuk Hassan bersama Ardini menyebabkan dia tidak betah menerima kehadiran gadis itu dlm hidupnya. Tambahan pula, Ardini bukanlah calon sempurna untuknya. Rasa benci menyebabkan Izhar melakukan pelbagai cara supaya Ardini terseksa dalam ikatan perkahwinan yang dibina. Namun semakin dia cuba membenci Ardini, rasa sayang semakin bertaut di hatinya. Apakah ada cinta untuk Ardini dalam hatinya? Kelembutan Ardini menyebabkan kedinginannya semakin menghilang dan egonya runtuh.


Mampukah kelembutan Ardini mencairkan keegoan Izhar yang selama ini menyelimuti perkahwinan mereka? Mampukah Izhar mencintai Ardini sedangkan gadis itu bukanlah pilihan hatinya? Bagaimana pula Ardini betah bertahan dgn sikap dingin dan ego Izhar yg tinggi melangit? Andai aku tercipta utkmu, pasti bahagia itu milik kita.

No comments: