Wednesday, August 11

Review: Melur Bunga Ivy by Nazurah Aishah


Melur Bunga Ivy
Penulis: Nazurah Aishah
Terbitan Jemari Seni
Cetakan Pertama 2010
RM20.00
Sabah/Sarawak: RM23.00
473 mukasurat


Bila ada cerita yg ada tersisip konflik keagamaan, murtad, convert spt ni aku mesti teringat kat karya2 John Norafizan. Mgkin sebab cerita yg ada isu2 begini aku baca buku JN saja. Di tangan Nazurah Aishah konflik ini dihuraikan dgn teliti dan tidak mengelirukan. Sentuhan feminin genre berat begini mampu membuat aku tak sabar nak mengetahui perjalanan cerita ini.


Kali ni Nazurah tidak banyak mewujudkan scene romantis antara watak2 utama iaitu Khalida dan Azam. Dia banyak membawa kita menyelami hati Khalida yg mahu bangun dari runtuhan hidupnya. Khalida bertuah kerana insan2 yg terdekat dgnnya sangat memahami jiwanya dan empati dgn apa yg dialaminya walaupun di suatu sudut, insan yg amat disayanginya mahu melihat dia musnah kerana dianggap menjatuhkan maruah keluarga.


Azam seorg lelaki yg setia dgn cinta. Walaupun jatuh cinta pandang pertama, rasa cinta nya kita tetap rasa mekar tak kira bila dan di mana. Walaupun nampak seperti tiada harapan utknya cintanya bersahut, rasa setia cinta itu tetap terserlah.


Nasib cinta Azam berubah apabila rupa2nya Khalida itu ada pertalian dgn keluarganya. Pertemuan mereka sentiasa ada namun jodoh ada jugak ke? Attia menyembuhkan banyak hati yg pernah terluka dan meniup sinar bahagia ke dalam keluarga Azam yg suram dgn pemergian Azlan.


Watak Stephanie hanya kelihatan sangat misteri di mata Azam, tapi sbg pembaca penulis sudah mula mendedahkan siapa Stephanie sedikit demi sedikit sejak di awal cerita. Cara itu membuat rasa terkejut pembaca di peringkat yg minima kerana segalanya diceritakan dengan revealation yg sedikit2 tetapi tidak meleret atau dilengah-lengahkan.


Pengaruh Khalida sgt besar dlm hidup Azam sehingga dia sanggup meninggalkan kerjanya dgn Tabung Haji dan menjadi rakan kongsi kedai bunga merangkap driver van delivery! Besarnya pengorbanan Azam demi gadis yg dicintainya.


Sentuhan thriller dlm karya ini menambahkan debaran dlm menghayati kisah ini dan aku suka endingnya. Tak sangka Azam boleh pengsan! Yer la, lama betul dia menahan perasaan, last2 diduga begitu hebat mau tak pengsan. Nasib baik bukan kat majlis nikah dia. Kalau tak, buat malu kat tok kadi saja.


sure fine whatever
rinn


blurb/sinopsis belakang buku:


Loving an Ivy


Teratai warna merah hati daunnya lebar berbiku, hijau. Ada tempayan besar ditanam seroja berbunga merah jambu. Dereta pasu tirus panjang berisi bunga-bunga kekwa bagi palet-palet warna. Pasu-pasu kecil warna putih dgn juntaian pokok2 ivy.


Sebuah impian yg menjadi kenyataan. Seperti ceria lagi warna warni serta harumnya bunga2 di situ, itulah yang dia cuba terapkan dalam hidup ini. Dia ingin berjaya. Dia ingin baagia. dia ingin dihargai.


Pertemuannya dengan Azam membuka ceritera baharu. Azam yg sungguh berazam itu adalah 'masalah' baginya. Namun Azam adalah kunci utk membuka pencarian pada 'dia' yg sudah pergi. Sukar utk dia melupakan 'dia', seperti sukarnya dia meletakkan Azam dlm hatinya.


Namun Attia perlukan ayah, jadi perlukah dia tutup hatinya dgn abaikan kehenda Attia? Atau memilih Azam semata-mata bagi membahagiakan anaknya? Tetapi... kalau hati sudah tidak cinta, bolehkah hati2 itu disatukan, Khalida?


------
NAZURAH AISHAH menggunakan pendekatan yg berbeza utk mempersembahkan Melur Bunga Ivy. Ikuti Khalida utk belajar mengubah bunga di Loving an Ivy, sambil 'sertai' babak cemas yg penuh emosi di situ. Sebuah kisah cinta sewangi melur!

No comments: