Thursday, July 12

Rinn Reviews: Sutera Bidadari by Ramlee Awang Murshid

Sutera bidadari
Penulis: Ramlee Awang Murshid
Editor: Rubiah Aksah
terbitan Alaf 21
RM22.00
sabah/sarawak: Rm25.00
547 mukasurat

"Hanya nama-MU sentiasa terlafaz di hati nan kerdil ini"

mengujakan dan mendebarkan sambungan kelima kisah laksamana sunan ini. hijab sang pencinta dan cinta sufi yg kurang mnyengat membuat aku bertagak tagak nak sambung sutera bidadari. namun setelah setahun terperam, aku buka juga naskah ini dan hasilnya, memang best edisi kali ini.

pengembaraan yg panjang dlm edisi kali ini tidak membosankan malah pengalaman membaca 4 edisi sebelum ini menimbulkan nostalgia yg mengujakan. sang dewi dan saifullah memang misteri kemunculan yg menimbulkan tanda tanya besar. bila luna terserempak dgn sang dewi di inderapuri, memang aku dpt mengagak siapakah dia dn terus takdpt lepaskan buku ni hingga ke mukasurat terakhir. Saifullah pula mempunyai aura dan langkah yang sangat mirip kepada Saifudin namun dia adalah lelaki abad 21 yang hidup mewah dalam keadaan misteri.

Pencarian raja roman a.k.a taghut memang penuh cbaran namun pengakhiran pertemuan saifudin dgn raja roman itu sunggah tak disangka hingga aku mengalirkan air mata.

RAM bijak meletakkan ending yg membuat aku pun tak sabar nak terbang ke Inderapuri utk bertemu Ratna yg dirindui. Berapa banyak wanita ayu muncul dlm perjalanan perjuangan LaksMana sunan, namun Ratna Cinta Sang Ratu tetap kukuh di hati.

sure fine whatever
rinn


meRinnTis Blurb & sinopsis

SAIFUDIN - Muncul semula dari Tasik Hulu Melaka setelah enam purnama dalam pengawasan dan rawatan Hang Tuah. Pengembaraan pun bermula ke Negeri ATas Angin utk memburu Taghut durjana. Pelayaran telah mengundang banyak pancaroba. Namun, dia tetap berazam dan bertawakal memburu musuh yg telah banyak menyesatkan manusia.
RAJA ROMAN - Setelah Sang Petala berlepas diri, Taghut terkapai-kapai hilang kesaktian. Lebih mendukacitakan apabila dia kematian permaisurinya... Sutera. Namun, dia masih berazam utk menghapuskan Laksamana Sunan sehingga ke hujung nyawa.
MAKHLUK SUMPAHAN - Sang Dewi muncul akibat sumpahan Maharani Pulau Utara sebelum kerajaan itu runtuh suatu waktu dahulu. Sang Dewi menyeru nama Saifudin menerusi lontaran suara naluri. Sang Dewi kerap memerangkap Saifudin dalam alam tidak berdinding.
SAIFULLAH - Pada abad ke 21 ini, dia memburu sisa kejahatan yang berlanjutan dr tahun 1511. Abid Kamal dan Shahril turut menyertainya kerana Saifullah mirip Saifudin yang pernah hidup pada tahun 1511.
RAMLEE AWANG MURSHID - Sutera Bidadari bukan hanya mempamerkan aksi lasak yg menguja pembacaan malah turut memanipulasikan emosi kerana karya kali ini menggabungkan kedua-dua elemen yg tidak terungkai sehinggalah ke noktah terakhir.

No comments: