Wednesday, December 8

Kucc Reviews: 3 Campur Satu = SatuKata Kucc:


Naratif ini kaya dengan elemen kasih sayang. Naratif ini sarat dengan nilai kekeluargaan yang amat menyentuh perasaan biarpun dipersembahkan dengan nada yang cukup selamba. Naratif ini mengheret pembaca mendalami dan memahami erti sebuah ikatan yang disimpulkan atas nama adik-beradik. Inilah tema yang menunjangi naratif yang diberi judul comel tapi penuh makna tersirat. Kasih sayang antara keluarga ibarat air yang dicincang. Tiada tarikh luput. Tiada sempadan. Deminya segala sanggup dilakukan. Inilah mesej yang saya kira cuba disampaikan penulis pada khalayak pembaca.


Plot cerita cukup mudah digarap. Tiada yang menyukarkan perjalanan pembaca menyelusuri kisah yang dipenakan penulis. Suntingan yang baik memberikan satu kelebihan pada sesuatu naskhah agar tidak menyulitkan pembaca memahami isi cerita dan pada naskhah ini ia telah dilakukan dengan cukup baik. Flashback yang diselitkan punya makna tersirat demi merungkai sebuah persoalan yang telah menjadi antara sub plot didalam naratif ini dan ternyata ia dijalin dengan baik demi menyampaikan maksud tersebut pada pembaca.


Gaya bahasa yang digunapakai sememangnya seratus peratus gaya pertuturan muda-mudi semasa. Jangan ditanya elemen personifikasi jauh sekali unsur metafora..takkan berjumpa!Saya sedikit tidak gemar bahasa-bahasa sapaan yang digunakan didalam naratif ini terutama bila ia membabitkan dialog antara watak-watak utama; adik beradik along, angah, acik dan Rin. Terus terang saya kira ia sedikit "kurang manis" dan tidak sesuai diaplikasikan kerana penggunaan "aku" dan "kau" tidak manis digunakan bila kita berbicara dengan insan yang lebih tua dari kita lebih-lebih lagi dikalangan anggota keluarga.


Perwatakan didalam naratif ini semudah gerak persembahannya. Selamba potret tiap wataknya yang menunjangi naskhah ini. Rin @ Khairina si adik bongsu yang bekerja di kaunter pejabat pos menjadi kesayangan tiga abangnya yang bertindak sebagai pelindung dan melindungi dirinya demi amanah dari ibu dan ayah.


Perwatakan Rinn cukup baik dilayarkan penulis baik dari segi luaran mahupun dalaman. Konflik emosi yang melanda Rin disebabkan tragedi silam nan hitam cukup baik dipotretkan penulis dan saya kira penulis berjaya membawa pembaca menyelami hati kecil Rin juga gelora yang melanda dirinya. Along, Angah juga Acik baik ditangani penulis didalam menggambarkan keutuhan hubungan antara mereka berempat. Saya kagum pada nilai kasih sayang antara mereka berempat. Tidak nampak seperti dibuat-buat. Ia begitu semulajadi. Hakimi tidak kurang juga memberi sumbangan yang menghidupkan naratif ini biarpun wataknya cukup terbatas.


Buat penulis, tahniah untuk sebuah persembahan yang cukup baik dari anda. Kasih sayang Along, Angah,Acik dan Rin anda cukup istimewa dimata saya. Moga akan terus mencoret jutaan kasih sayang yang pelbagai genre untuk tatapan para
pembaca.

No comments: